Glaxo bereidt bod voor op biotechbedrijf

Het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline overweegt een bod uit te brengen op het Zwitserse biotechnologiebedrijf Serono ter waarde van zo'n 12 miljard dollar (10 miljard euro).

Dit heeft de Britse zakenkrant Financial Times vandaag gemeld.

Serono, het grootste biotechnologiebedrijf van Europa dat onder meer medicijnen produceert tegen multiple sclerose, maakte gisteren bekend dat gegadigden voor de overname van het bedrijf zich voor het einde van de maand met hun bod moeten melden op het hoofdkantoor in Genève. Behalve GlaxoSmithKline zal naar verwachting ook de grote Zwitserse farmaceutische firma Novartis meedingen.

De overname van Serono is aan de orde omdat de huidige topman Ernesto Bertarelli en zijn familie, die de meerderheid van de aandelen in bezit hebben, een paar maanden geleden Goldman Sachs opdracht hebben gegeven de mogelijkheden te onderzoeken voor een verkoop van het bedrijf. De koers van de aandelen is sindsdien met 28 procent gestegen.

Een andere mogelijke kandidaat voor de overname van Serono is het Amerikaanse Johnson & Johnson, dat zich eveneens toelegt op de productie van een veelheid aan artikelen op het gebied van lichaamsverzorging. Dit bedrijf is echter terzelfdertijd gewikkeld in een overnamestrijd om Guidant, een Amerikaanse fabrikant van medische apparatuur.

Gisteravond werd bekend dat Johnson & Johnson zijn bod op Guidant weer heeft verhoogd tot 23 miljard dollar (ruim 19 miljard euro). Johnson & Johnson's vorige bod bedroeg 22,5 miljard dollar, nadat het eerder al eens 25,4 miljard dollar had geboden.

Hoewel de raad van bestuur van Guidant zich in beginsel akkoord verklaarde met het bod, zijn er nog andere kandidaat-kopers voor het bedrijf, dat de afgelopen jaren vooral veel geld heeft verdiend met instrumenten om het hartritme van patiënten op peil te houden. Een daarvan is het eveneens Amerikaanse Boston Scientific, dat zondag een bod uitbracht ter waarde van 25 miljard dollar (ruim 20 miljard euro).

Guidant heeft, sinds de overnamestrijd om het bedrijf in december begon, aan aantrekkingskracht ingeboet doordat er vorig jaar problemen rezen met zijn producten. Patiënten moesten ter controle worden teruggeroepen. De kwestie deed de reputatie en de aandelenkoers van het bedrijf geen goed.