GALERIESELECTIE

Kaleb de Groot Voor zijn eerste tentoonstelling De Revirgin Hot Spots bij galerie De Praktijk heeft Kaleb de Groot het groots aangepakt. De achterruimte van de galerie is met behulp van houten platen compleet verbouwd tot één grote sculptuur. Uitgangspunt is het galeriewezen zelf: het beeld is feitelijk een galerie binnen een galerie, een tijdelijke nieuwe handelspost voor kunst. Tijdens de tentoonstelling worden er diverse evenementen georganiseerd. Ook wordt een catalogus in de vorm van een zeefdruk uitgegeven. Installatie van Kaleb de Groot. T/m 8 febr in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Roger Cremers Je zou kunstenaar Roger Cremers een hedendaagse 'homo universalis' kunnen noemen. Hij tekent, schrijft, schildert, maakt boeken, installaties, objecten, muurschilderingen en keramisch werk. Zijn atelier is zijn huis, en zijn boekenkast met werken over wetenschap, techniek en filosofie vormt zijn grootste bron van inspiratie. Op zijn tentoonstelling Split Synchronicities presenteert Cremers zijn nieuwe werken, waaronder een reeks schilderijen op zwart mdf. Schilderijen van Roger Cremers. T/m 5 febr in Galerie Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Jacques Meijer Kunstenaar, fotograaf en filmmaker Jacques Meijer (1934) houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met het thema 'ei'. In Art Space Witzenhausen laat hij een selectie zien van foto's en installaties die geïnspireerd zijn door het onderwerp. We zien eieren die in alledaagse huiselijke situaties op de proef worden gesteld: een spiegelei dat gestreken wordt op een strijkplank of een ei dat wordt doorgezaagd met een ijzerzaagje. Op sommige van de surrealistische foto's heeft het eiwit een zwarte, rode of blauwe kleur aangenomen. Foto's en installaties van Jacques Meijer. 14 jan t/m 7 febr in Art Space Witzenhausen, Hazenstraat 60, Amsterdam. Do t/m za 12-18u.

3D

Onder de titel 3D exposeren in galerie Sign drie vrouwen die met elkaar gemeen hebben dat ze opvallend kleurrijk en figuratief werk maken. Anya Jannsen schildert in een hyperrealistische, airbrush-achtige stijl portretten van tieners. Mitsy Groenendijk maakt beelden van apen die verdacht veel menselijk gedrag vertonen. En Colien Langerwerf toont portretten van jonge vrouwen en kinderen die 'kitscherig' geschilderd zijn als heiligen. Schilderijen, tekeningen en sculpturen van Colien Langerwerf, Anya Janssen en Mitsy Groenendijk. 13 jan t/m 5 febr in galerie Sign, Winschoterkade 10, Groningen. Di t/m za 12-17u.

Romantiek Kunstenaar Jans Muskee stelde voor galerie Flatland een tentoonstelling samen met de intrigerende titel I talked to God in a phonebox on my way home. Hiervoor selecteerde hij het werk van een zevental kunstenaars dat zich laat inspireren door de natuur. Hun tekeningen, foto's en schilderijen lijken thematisch terug te grijpen op de negentiende-eeuwse Romantiek, toen de overweldigende natuur versus de nietigheid van de mens een geliefd onderwerp was. Deelnemende kunstenaars zijn Eelco Brand, Marit Dik, Geer van der Klugt, Ellen Kooi, Erik Odijk, Joop Stolk en Isabella Werkhoven. I talked to God in a phonebox on my way home. T/m 11 febr in Flatland Gallery, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. Wo t/m za 13-17u.

En verder: Schilderijen van Lea Asja Pagenkemper t/m 5 febr in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; foto's van Koos Breukel t/m 12 febr in galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; tekeningen van Matthew Monahan t/m 21 jan in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; de collectie Moormann t/m 28 jan in Galerie Binnen, Keizersgracht 82, Amsterdam; aquarellen van Robine Clignett t/m 5 febr in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; foto's van Hans Biezen en Jean-Claude Bélégou t/m 25 febr in Galerie Pennings, Geldropseweg 61 B, Eindhoven; foto's van Gerco de Ruyter t/m 5 febr in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam; foto's van Bert Sissingh t/m 5 febr in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam.