ESA ontwikkelt vier keer zo snelle ionenmoter

Rotterdam, 12 jan. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft met succes een nieuw type ionenmotor getest. De motor, die zijn stuwkracht ontleent aan het versnellen en wegstoten van positief geladen deeltjes (ionen), is tien keer zo efficiënt als de huidige ionenmotoren. Ionenmotoren hebben in vergelijking met conventionele motoren, die met vloeibare of vaste brandstof werken, veel minder stuwkracht. Daar staat tegenover dat ze het zeer lang volhouden en veel zuiniger met brandstof omspringen. De Smart-1, een ESA-satelliet uitgerust met een ionenmotor, deed er ruim een jaar over om de maan te bereiken. De nieuwe motor, Dual-Stage 4 Grid gedoopt, is gebouwd door een team van de Australian National University. Hij werkt met vier mazen (grids) met duizenden gaatjes ter grootte van een millimeter, wat de levensduur sterk ten goede komt. DS4G stoot zijn ionen met een kleine 60.000 km/uur weg, vier keer sneller dan de huidige ionenmotoren. Bovendien is de motor veel compacter.