En verder

Jordaan Op 15 jan (12u) is er een wandeling langs de besloten hofjes in de Jordaan. In het centrum van Amsterdam vormen de hofjes met hun fraaie ligging en architectuur een zee van rust. De hofjes werden veelal gesticht door rijke burgers die de hulpbehoevenden binnen de eigen geloofsgemeenschap wilden helpen. Aan de andere kant zorgden ze ervoor dat de naam van de 'gulle stichter' niet werd vergeten. Beginpunt: Het beeldje van Anne Frank op de Westermarkt, aan de voet van de Westertoren. Aanvang: 12:00 uur. Duur: ca. anderhalf uur. Prijs: 8. Inl/res: 06-18257014 & www.amsterdamcitywalks.com

Oostvoorne Stichting Het Zuid-Hollands Landschap organiseert op 14 jan een wandelexcursie door het winterse natuurgebied de Duinen van Oostvoorne. Dankzij de natuurlijke grondwaterstand staan een aantal valleien en enkele delen van het bos onder water. Aan enkele struiken hangen nog restanten van de vele bessen. Koperwieken en kramsvogels zoeken er actief naar. De grote graasdieren, IJslandse pony's en Galloway runderen, die door het Zuid-Hollands Landschap zijn ingezet als natuurlijke grasmaaiers laten zich ook wat gemakkelijker vinden. Tijd: 10-12u. Vertrek: Bezoekerscentrum Tenellaplas, Rockanje. Kleding: Waterdichte schoenen worden aanbevolen. Aanmelden: Van 9u30 tot 12u30 uur op 0181-48 39 09 & www.zuidhollandslandschap.nl

Lihoed Maroc Op de slotdag van de tentoonstelling Lihoed Maroc in het Bijbels Museum is er een een muziekmiddag. De expositie gaat over de geschiedenis van de joodse gemeenschap in Marokko. Zondag 15 januari worden Middeleeuwse liederen van Rodrigo en De Falla gespeeld, maar ook moderne populaire Marokkaanse muziek met een jazztintje. Stand-up comedian Rachid Larouz sluit de middag af. Lihoed Maroc, 15 jan van 13.30-18u, Bijbels Museum, Amsterdam. Inl. 020 6242436 of www.bijbelsmuseum.nl.

Papier Vier kunstenaars geven naar aanleiding van de tentoonstelling Papier + 6 kunstenaars in Alkmaar een lezing over papier. Onder meer de geschiedenis van papier, de eigentijdse papierkunst, kunstbeschouwing en het scheppen van papier komen aan de orde. Op de tentoonstelling is werk te zien van kunstenaars Nynke van Amersfoort, Marian Bijlenga, Juul Bögemann. Margriet van Engelen, Ingrid Groot en Marian Smit. Kunstuitleen Alkmaar, 19 jan 20u. Entree 4, reserveren gewenst. Inl. 072-5113294 of info@kunstuitleenalkmaar.nl. De expo is tot en met 26 feb. te zien.

Nieuwjaarsconcert In de grote zaal van de Fraeylemaborg begint het jaar 2006 met een concert van Trio Musica. Ze spelen werk van F. Devienne, I. Pleyel, H.Villa Lobos en A. Roussel. Fraeylemaborg, 15 jan, 15u, Slochteren. Entree 12, jongeren t/m 15 jr 4,50. Inl 0598-421568