Duitsland

Fetisj op vier wielen De liefde voor de vierwieler leidt tot eigenaardige kunstwerken: de Amerikaan Andy Warhol beschilderde in de jaren zeventig raceauto's, de Duitser Wolfgang Tillmans fotografeerde regendruppels op de motorkap en de Brit Stephan Balkenhol maakte futuristische rode karretjes ter grootte van Dinky Toys. Ook een door Frank Kästner in suikerwatten ingepakt voertuig en een op waterstof rijdende BMW van Olafur Eliasson behoren bij het wagenpark van een tentoonstelling in Kassel. Vanaf 15 jan is daar AUTO-NOM-MOBIL te zien, met de heilige koe van deze tijd in alle vormen en maten. T/m 26 feb in het Kulturbahnhof, Bahnhofsplatz 1, Kassel. Di-zo 11-20u, vr tot 24u. Info: 0049-5617076513 en www.kulturbahnhof-kassel.de.

Congo in stereo Honderd jaar geleden reisde een jongeman naar het hart van de donkere Congo. Hij heette Leo Frobenius, hij had een middenstandsdiploma en ofschoon hij nooit gestudeerd had was hij de auteur van een boek De oorsprong van de Afrikaanse culturen. Met dat boek werd hij een bekend etnoloog. En hij bracht veel van zijn in Afrika gevonden voorwerpen mee naar huis - waaronder wonderbaarlijke glazen platen. Frobenius fotografeerde in stereo; zijn camera had twee objectieven. Alleen met een speciale bril op krijgen zijn opnames een ruimtelijk effect. Onder de titel Im Schatten des Kongo zijn ze tentoongesteld. Museum der Weltkulturen, Schaumainkai 37, Frankfurt/M, t/m 30 april. Di-zo 10-17u, za 14-20u. Info: 0049-6921235913 en www.mdw.frankfurt.de.

En verder Jubileumtournee van de Duitse rockband BAP vanaf 14 jan in de KölnArenA, Keulen: www.koeln.de/tourismus; Barock im Vatikan t/m 19 maart in de Kunst- und Ausstellungshalle, Bonn: 0049-22891710 en www.kah-bonn.de; geschilderde maskerades van James Ensor t/m 19 maart in de Schirn Kunsthalle, Frankfurt/M: 0049-0049-6929988-00 en www.schirn-kunsthalle.de.