Doelpuntloos debuut Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar speelde gisteravond in een troosteloze wedstrijd voor het eerst in het shirt van Ajax. Kan de peperdure aankoop de diepgezonken Amsterdamse club van zijn problemen verlossen?

11-01-2006, HAARLEM. HAARLEM - AJAX. KLAAS JAN HUNTELAAR TIJDENS ZIJN EERSTE WEDSTRIJD VOOR AJAX. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Klaas-Jan Huntelaar zal met weinig plezier terugdenken aan zijn debuut bij Ajax, gisteravond in en tegen Haarlem (0-0). Zijn ploeggenoten speelden in de oefenwedstrijd onthutsend zwak, het vervallen decor was ondanks de redelijk goed gevulde tribunes troosteloos en hij zelf liet in zeventig minuten bitter weinig zien. Daardoor rust er zondag bij zijn eerste optreden tegen NEC in de Arena nu al wat druk op de schouders van “de man van negen miljoen'.

De duurste Nederlandse aankoop van Ajax ooit weet dat hij niet op korte termijn vergeleken moet worden met Machlas, Sonck, Mido, Charisteas en Rosenberg. Dan komt hij in een neergaande spiraal waaraan alleen het supertalent Ibrahimovic zich wist te ontworstelen. Huntelaar heeft de pech dat Ajax aan alle kanten rammelt en ook niet in zijn eigen huisstijl voetbalt, het 4-3-3-systeem.

Tussen zeven trainingen door had Huntelaar de afgelopen dagen een gesprek met trainer Danny Blind over de speelwijze en zijn rol daarin. “Maar dat blijft tussen ons“, zei hij gisteravond op een toon of hij de eerste medialessen bij Ajax al heeft gehad. De topscorer van de eredivisie wilde wel kwijt dat hij moet wennen aan de huidige speelwijze, die beslist niet des Ajax' is. Doch kennelijk noodzakelijk door een gebrek aan goede vleugelspitsen. “Bij Heerenveen speelden de flankspelers (Yildirim en Samaras) veel dieper“, zei Huntelaar met enige spijt in zijn stem. “Dat was in mijn voordeel.“

In het shirt van Ajax moet hij paradoxaal genoeg voorlopig leren leven met een systeem met twee spitsen en wat teruggetrokken flankspelers. Gisteren waren dat Urby Emanuelson (links) en Mauro Rosales die zelden hun tegenstanders voorbij kwamen. “Dit concept vind ik echt niet lastig“, verkondigde Huntelaar. Blind wil dat de aanwinst de diepste spits wordt en Rosenberg gaat er kort achter spelen. “Gestaffeld“, zoals dat heet in het voetbaljargon. In deze opstelling zorgde Huntelaar gisteravond voor een wat treurige aanblik. Zelden werd hij goed in stelling gebracht. Als dat wel gebeurde kwam hij net een paar decimeter te kort. Alles had anders kunnen zijn als de uit de Achterhoek afkomstige voetballer reeds in de derde minuut zou hebben gescoord. Een pass van Rosenberg mikte hij op doelman Heijblok. Huntelaar: “De bal kwam net even tussen mij en de keeper en sprong vervolgens de verkeerde kant op.“

Hij kreeg in die eerste helft nog een kansje en kopte een keer tevergeefs op doel. Daarmee waren zijn wapenfeiten wel geteld. “Maar op de training ging het de afgelopen dagen veel beter“, haastte Huntelaar zich te zeggen. “Ajax heeft best goede spelers. Ik ga bij deze club absoluut doelpunten maken. Vanavond hebben we gewoon niet goed gespeeld, het moet zondag beter.“ Tijdens zijn eerste dagen bij z'n nieuwe werkgever constateerde hij dat er in vergelijking met Heerenveen bij Ajax meer op details wordt gelet. “Hoe neem je een bal aan, hoe draai je vervolgens weg. Dat zijn zaken waar heel veel op wordt gehamerd.“

Bij zijn presentatie reageerde hij zondag nogal nuchter op de vraag hoe het is om nu als de man van negen miljoen door het leven te gaan. “Ik voel nog geen prijskaartje om mijn nek“, zei hij toen.

“Huntelaar zal zijn geld alleen opbrengen als hij de komende drie jaar topscorer van Nederland wordt“, stelde technisch directeur Martin van Geel. En dat is natuurlijk nogal wat. Weinigen hebben de aankoop nog durven bekritiseren. Immers, nu investeert Ajax eens een keer in een Nederlands talent en dan zou het nog niet goed zijn. Tenslotte had Ajax in de eerste seizoenshelft vooral moeite met scoren. Maar de vraag of Huntelaar de oplossing is voor de problemen bij de Amsterdamse club moet nog beantwoord worden. Heeft hij de kwaliteiten om als “verlosser' te fungeren? In het weekblad Voetbal International van deze week noemt Keje Molenaar, afgevallen in de opvulling van de vacature voor technisch directeur, het aantrekken van Huntelaar een “paniekaankoop“. De Volendamse advocaat en oud-Ajacied vindt dat er te snel gehandeld is op emotie. “Als ze dan per se een spits hadden willen kopen, hadden ze beter Georgios Samaras (ploeggenoot van Huntelaar bij Heerenveen, red.) kunnen halen. Die past hier beter en is bovendien goedkoper.“

Ajax, dat ook Robbert Schilder een kans gunde, toonde tegen Haarlem geen tekenen van herstel. Rechtsbuiten Rodney Cairo van de eerstedivisieclub dolde af en toe verschillende spelers van Ajax. Een keer speelde hij Tómas Galásek door de benen. De handige, maar kleine rechtsback Houssain Bezzai liep invaller Angelos Charisteas simpel van de bal. Volgens Blind kwam het allemaal door de hoge intensiteit van trainen in de afgelopen dagen. “De spelers voelden hun benen“, probeerde de coach bezorgd naar een verklaring te zoeken.

    • Erik Oudshoorn