DaimlerChrysler wil Smart toch niet verkopen

DaimlerChrysler is niet van plan om zijn verlieslijdende stadsauto Smart te verkopen. Daimler-topman Dieter Zetsche verklaarde op de autoshow van Detroit dat “alle vormen van samenwerking met andere fabrikanten voor Smart bespreekbaar zijn“, maar dat gegadigden zich daarvoor moeten melden bij zakenbank Goldman Sachs.

Een journalist van de Financial Times Deutschland concludeerde daaruit dat Daimler van Smart af wil. Zetsche, die bij Daimler naast Mercedes-Benz ook verantwoordelijk is voor de Smart-divisie, geeft de wagen voorlopig tot 2007 de tijd om uit de rode cijfers te komen. De Smart wordt bij Nedcar in Born en in Hambach (Elzas-Lotheringen) geproduceerd. DaimlerChrysler verkocht vorig jaar meer dan vier miljoen auto's, waarvan 144.000 Smarts, bijna 49.000 in Duitsland en 2.500 in Nederland. Zetsche vindt die verkoopcijfers bemoedigend.

Maar zakenbank Goldman Sachs denkt gemakkelijker een aantrekkelijke partner voor Smart te vinden wanneer Daimler een premie zou geven aan de fabrikant die met de Duitsers zou willen samenwerken aan de Smart.

Meer zorgen lijkt Zetsche zich te maken over de Maybach, de duurste auto die DaimlerChrysler produceert. De verkopen van de Maybach zijn ronduit teleurstellend voor Daimler, waar Mercedes-Benz nog steeds het uithangbord van het concern is.

De verkopen van de Maybach zijn volgens eigen cijfers van Daimler het afgelopen jaar met 40 procent teruggelopen naar slechts 300 auto's . Twee jaar geleden verkocht Daimler nog 600 van deze luxe auto, die in Duitsland rond de 400.000 euro kost.

In Nederland kost het goedkoopste model (door een belastingheffing op de auto van 143.000 euro) 523.000 euro.

DaimlerChrysler Nederland heeft tien Maybachs in Nederland geregistreerd het afgelopen jaar. Er zijn wel meer auto's van dit model verkocht in Nederland, maar een aantal Maybachs verdwijnt onmiddellijk weer naar het buitenland.