Dader aanslag op paus vrijgelaten

Istanbul, 12 jan. Mehmet Ali Agca, de Turkse rechtse extremist die in 1981 paus Johannes Paulus II ernstig verwondde bij een aanslag in Rome, is vanochtend vrijgelaten uit zijn gevangenis in Istanbul. Agca (48) gaat zich volgens zijn advocaat nu inzetten voor de democratie. In Italië zat Agca 19 jaar gevangen tot hij in 2000 op verzoek van de paus amnestie kreeg en aan Turkije werd uitgeleverd. In Istanbul zat hij vast voor de moord op de linkse columnist Abdi Ipekci in 1979 en twee bankovervallen. Hij profiteert nu van een recente strafwethervorming, die een rechtbank ertoe bracht de jaren die hij in Italië vastzat af te trekken van de 25 jaar die hij nog moest uitzitten van zijn straf van 36 jaar voor de moord op Ipekci. Agca moet nu zijn dienstplicht vervullen.