Crucell zet overname Berna door

De aandeelhouders van vaccinfabrikant Berna Biotech hebben gistermiddag ingestemd met de overname door het Nederlandse Crucell. Daarmee wordt Crucell zo goed als zeker eigenaar van het grotere Berna.

Eergisteren stemden de aandeelhouders van het in Leiden gevestigde biotechnologiebedrijf Crucell al in met de uitgifte van 18 miljoen nieuwe aandelen, waarmee Berna moet worden gekocht. Het bod van Crucell komt neer op een overnameprijs van bijna 400 miljoen euro.

De aandeelhouders van Berna Biotech krijgen een belang van 27 procent in het nieuw te vormen bedrijf.

Eerder deze week werd al duidelijk dat de overname grote kans van slagen had, omdat het eveneens Zwitserse farmaciebedrijf Novartis zich onverwachts terugtrok. Eind december had het bedrijf gevraagd om inzage in de boeken van Berna. Novartis, in omzet en aantal werknemers honderden malen groter dan Crucell, overwoog een bod in contanten op Berna Biotech, iets wat doorgaans aantrekkelijker wordt gevonden dan een bod in aandelen.

Novartis heeft niet duidelijk gemaakt waarom het van een bod op Berna afziet. Mogelijke oorzaak is het feit dat de farmaciereus ook interesse heeft voor Serono, een in Genève gevestigd biotechnologiebedrijf dat eind vorig jaar een zakenbank in de arm nam om “zijn mogelijkheden te verkennen“. Serono is zo'n 12 miljard dollar (10 miljard euro) waard.

Met de overname van het ruim honderd jaar oude Berna, dat vooral voor de consumentenmarkt produceert, heeft Crucell voor het eerst eigen vaccins op de markt en krijgt het de faciliteiten in handen om eigen producten te gaan ontwikkelen. Samen met Berna zal het bedrijf eerder winstgevend worden. Het afgelopen jaar maakten beide bedrijven verlies. Crucell heeft in zijn zesjarig bestaan nog geen winst gemaakt.

Crucell doet zijn bod gestand als tweederde van de aandelen zijn aangemeld. De aanmeldingstermijn loopt tot 20 januari en Crucell verwacht de transactie op 22 februari af te ronden.

Crucell: pagina 17

Serono: pagina 17