Bestuur omroep Llink treedt af

De voorzitter en de vice-voorzitter van de nieuwe publieke omroep Llink zijn gisteren opgestapt in een poging de interne verdeeldheid bij de omroep op te lossen. Eerder deze week werd bekend dat directeur Anna Visser van de omroep door het bestuur ontslag is aangezegd omdat Llink het tv-programma Mr. Kahoona deels heeft laten maken bij productiebedrijf van haar vader, hoewel afgesproken was dat dat niet zou gebeuren.

Llink is een publieke omroep met een jaarbudget van 6,7 miljoen euro die per week zo'n twee uur televisie maakt op Nederland 3. De omroep maakt programma's over het milieu, mensenrechten en dierenrechten. Llink is ontstaan na een fusie van De Nieuwe Omroep van programmamaker Aad van den Heuvel en dierenomroep Nutopia. Gisteravond was in Zeist een vergadering van de Ledenraad van Llink.

Voorzitter Nico Koffeman van de raad van toezicht zegt dat hij is opgestapt om de publieke discussie over een richtingenstrijd binnen de omroep - tussen de praktisch idealisten van De Nieuwe Omroep en de dierenbeschermers van Nutopia - te ontzenuwen. ,,Die vermeende richtingenstrijd wordt gebruikt om het werkelijke conflict met directeur Anna Visser te maskeren“, zegt Koffeman, die oud-voorzitter was van Nutopia.

Vice-voorzitter Walter Etty, die afkomstig was van De Nieuwe Omroep, had liever gewild dat de hele raad van toezicht was opgestapt. ,,Het was duidelijk dat er grote verschillen van mening zijn in de raad van toezicht, dus mijn voorstel was dat de hele raad zou verdwijnen. Maar ik hoop dat nu wel het arbeidsconflict snel kan worden opgelost“, zegt Etty. ,,Als Anna Visser al een fout heeft gemaakt, dan ligt de verantwoordelijkheid ook deels bij mij en ook deels bij Koffeman. Ik vind dat ze het goed doet en moet blijven.“

Ook Thoraya Muttardy uit de raad van toezicht is gisteren afgetreden. De raad telt nog vier leden. Oud-tv-producent Ruud Koornstra krijgt tijdelijk de leiding. De andere leden zijn Babiche Westerbrink, Bernd Timmerman en Marianne Thieme.