BELGIË

Jakob Smits De Kempense 'boerenschilder' Jakob Smits (1855-1928) legde het leven in zijn geboortestreek vast in diep doorvoelde schilderijen en tekeningen. De portretten, landschappen en interieurs ademen vaak een indringende uitzicht- en troosteloosheid. Op de expositie 7 fotografen en 1 Smits in het Smitsmuseum in Mol is te zien hoe hedendaagse Belgische fotografen tegen Smits' werk aankijken. De foto's van Patrick de Spiegelaere, Eric de Mildt, Jan Locus, Lieve Blancquart, Johan Jacobs, Layla Aerts en curator Michiel Hendrickx, die elk een aspect van Smits' werk benadrukken, hangen naast en tegenover zijn eigen konterfeitsels. De interpretaties leveren verrassende resultaten en inzichten op en ontdoen Smits' werk van hun laag stof. 7 fotografen en 1 Smits, Jakob Smitsmuseum, Sluis 55, Mol, t/m 5 mrt., di t/m zo 13-18u. Inl 0032 14317435 en www.jakobsmits.be

Diafragma's De ING-bank in Kortrijk pakt uit met een grote tentoonstelling van de eigen collectie met werk van topfotografen. Sebastião Salgado doet zijn - fenomenale - kunstje op maar liefst veertien foto's van mensen die als mieren in bijvoorbeeld goudmijnen aan het werk zijn. Nobuyoshi Araki imponeert met een vrouwenportret, Thomas Ruff met dat van een jongen. Thomas Struth en Walter Niedermayr fotografeerden respectievelijk berg- en stadslandschappen. De verzameling biedt voorts werk van onder anderen John Baldessari, Orla Barry, Candida Höfer en Jan Vercruysse. Diafragma's. Aspecten van fotografie in de verzameling van ING België, ING, Grote Markt 50, Kortrijk, t/m 18 feb., ma t/m za 9-12.30u en ma t/m vrij13.45-16.30u. Inl 0032 56232311.

En verder Intertidal, Vancouver Art & Artists, t/m 26 feb, Muhka, Antwerpen 0032 32609999 en www.muhka.be; Er was eens... Sprookjes in beeld, t/m 16 april, Hallepoort, Brussel; Roger Raveel, Het grafische oeuvre, t/m 19 feb, Roger Raveelmuseum, Machelen-Zulte 0032 93816000 en www.rogerraveelmuseum.be.