Agenten hebben de rijkste ooms

Een “rijke tante', een “neef in Duitsland' of “een rijke oom in Amerika'. Veel Roemeense politici blijken te beschikken over mysterieuze weldoeners in de familie als ze moeten uitleggen hoe ze aan hun vele geld komen. De media smullen ervan.

Sinds begin vorig jaar is de Roemeense regering, onder druk van de EU, streng over de eigen bezittingen van prominenten, dit in het kader van de strijd tegen de corruptie. Elke minister, elke gekozene, elke rechter en elke ambtenaar moet aan het begin en aan het eind van zijn mandaat een gedetailleerd overzicht geven van zijn bezit aan roerend en onroerend goed, kunst, juwelen en andere voorwerpen met een waarde van minimaal duizend euro. Hij moet aangeven hoe hij aan die goederen is gekomen. Ook moet hij zijn jaarinkomen en dat van zijn familieleden opgeven.

Veel politici presenteren nu stambomen vol rijke familieleden. Minister van Landbouw Gheorghe Flutur gaf aan vorig jaar twee auto's cadeau te hebben gekregen van “in Duitsland wonende zwagers“, terwijl parlementslid Nati Meir opgaf erfgenaam te zijn van een “steenrijke oom die onlangs in de VS is overleden“.

Speciaal doelwit van de media is parlementsvoorzitter en ex-premier Adrian Nastase, die meldde een miljoen euro te hebben geërfd van een tante. Diverse kranten gingen op zoek naar die tante. Het bleek te gaan om een vrouw die op 97-jarige leeftijd was overleden; ze had in een piepklein huurflatje gewoond en moest rondkomen van een pensioen van nauwelijks honderd euro per maand.

De krant Evenimentul Zilei besteedde daarop diverse pagina's aan “het mysterie van het fortuin van Adrian Nastase“ en de “helderziendheid“ van die tante, die zich op haar 92ste nog had ingelaten met buitengewoon lucratieve handeltjes in onroerend goed.

Nastase had in 2001 al opzien gebaard toen hij moest uitleggen hoe hij zijn twee kinderen kon laten studeren aan de peperdure Amerikaanse school in Boekarest. Hij verwees toen naar “de gulheid van hun grootmoeder“ die het schoolgeld zou betalen.

Een commissie gaat nu een onderzoek instellen naar de werkelijke herkomst van de rijkdommen van politici. Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoekt zelf honderden ambtenaren die beschikken over luxe villa's en dure auto's. Minister Vasile Blaga zei dat “het erop lijkt dat de politie beschikt over de rijkste ooms van Roemenië“. (AFP)