Advies: verkoop vakantie verbieden

Rotterdam, 12 jan. - Een werknemer die in een bepaald jaar zijn jaarlijkse minimumvakantie niet of niet volledig heeft opgenomen, mag daarvoor in een volgend jaar geen financiële vergoeding krijgen. Dat concludeerde advocaat-generaal Juliane Kokott van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vanmorgen in een zaak die aanhangig gemaakt is door de vakcentrale FNV. Haar conclusie geldt als advies aan het Hof, dat over enkele maanden definitief beslist. Aanleiding voor het geschil was informatie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de Nederlandse vakantiewet. Volgens deze informatie kan een werknemer tegen vergoeding afstand doen van vakantiedagen. Kokott deelt de mening van de FNV dat dit in strijd is met de Europese Arbeidstijdenrichtlijn.