Zelfs bij seks op de wc blijft Jennifer Aniston netjes

Wim T. Schippers bedacht ooit de term “kutzwagers' voor mannen die met dezelfde vrouw naar bed zijn geweest. Muntte hij ook een woord voor vrouwen die het met dezelfde man gedaan hebben? In Rumor Has It zijn dat er drie, en nog wel uit dezelfde familie: moeder, dochter en kleindochter. Vroeger, in de tijd van de moeder en de dochter, leek de man op Dustin Hoffman, nu, met de kleindochter, op Kevin Costner.

Rumor Has It borduurt voort op The Graduate van Mike Nichols uit 1967, waarin Benjamin (Dustin Hoffman) het doet met de veel oudere Mrs. Robinson (Anne Bancroft). Volgens Rumor Has it is The Graduate gebaseerd op een echt gebeurde affaire, en leek de echte Mrs. Robinson op Shirley Maclaine, die nu de oma is van een inmiddels volwassen kleindochter (Jennifer Aniston). De moeder is, hoe prettig voor de plot, inmiddels overleden.

Een vrouw die het met een veel oudere man doet, bood op zichzelf natuurlijk niet genoeg stof voor een film, zeker niet als die er uitziet als Kevin Costner en miljonair is. Zulke mannen hebben, zelfs als ze er niet uitzien als Kevin Costner, vaak leuke jonge vriendinnen. Maar wacht eens, misschien is het grappig als hij wel eens écht haar vader had kunnen zijn “You do the maths', zeggen de personages dan ook vaak tegen elkaar: reken maar uit.

Rob Reiner, ooit zo op dreef in When Harry Met Sally(1989) regisseerde, en lijkt zich net als zijn drie sterren wel met het gegeven te amuseren, dat in ieder geval één kostelijke scène oplevert. De locaties (landgoederen, hotels, privé-vliegtuigen) zijn er waarschijnlijk medeverantwoordelijk voor dat alles beschaafd lijkt te blijven, want wat er ook gebeurt: iedereen ziet er heel schoon uit, alsof rijkdom steriel maakt voor vunzigheid.

Vunzigheid is waarschijnlijk ook onbestaanbaar als je haar zo goed zit als dat van Jennifer Aniston. Zelfs van seks in de wc van een vliegtuig weet zij nog iets nets te maken, hygiënischer dan handen wassen. Om Aniston niet te oud te laten lijken, werd de film in 1997 gesitueerd. You do the maths.

Rumor Has It. Regie: Rob Reiner. Met: Jennifer Aniston, Kevin Costner, Shirley Maclaine, Mark Ruffalo, Mena Suvari. In: 64 bioscopen.

    • Bianca Stigter