www.nrc.nl

Schaken. Hans Ree schrijft in zijn rubriek op www.nrc.nl/denksport over zieke schakers. “Als een schaker zegt dat hij ziek is, kan hij niet op medelijden rekenen. “Een schaker in een toernooi heeft evenmin recht om ziek te zijn als een soldaat aan het front', schreef de eerste wereldkampioen Wilhelm Steinitz. Schoolziek, ziek van zijn eigen slechte spel, zo werd de zieke schaker altijd weggehoond. (...) De afgelopen dagen werd in Tallin, de hoofdstad van Estland, het Keres Memorial toernooi gespeeld. Paul Keres (1916-1975, foto) is een nationale held in Estland. Toen hij stierf kreeg hij een staatsbegrafenis en nu staat zijn beeltenis op een van de meest gangbare bankbiljetten. (...) Het belangrijkste onderdeel was een rapidtoernooi met grote schakers als Ivantsjoek, Karpov, Kasimdzjanov en Shirov. Alexei Shirov scoorde een half punt uit negen partijen, het slechtste resultaat dat een speler van zijn statuur ooit heeft behaald. Hij moet ook ernstig ziek zijn geweest.“

Paul Keres (1916-1975, foto) is een nationale held in Estland

Weblog New York. Correspondent Freek Staps schrijft over Tamir Sapir, een taxichauffeur die in 1976 uit Georgië kwam, miljardair werd, zijn geld sinds begin jaren negentig in vastgoed stak en deze week het duurste huis van New York (foto) kocht voor 40 miljoen dollar (33 miljoen euro). “Het huis staat aan Central Park, in een stukje dat bekend is als Millionaire's Row. Het heeft elf open haarden van marmer, drie liften en een mansardedak. Sapir gaat de onderste vijf verdiepingen gebruiken om zijn collectie Europees ivoor tentoon te stellen. Hij overweegt samen met zijn vriendin en hun dochtertje de bovenste twee verdiepingen te betrekken.“

www.nrc.nl/weblog