Weer kritiek in Spanje op statuut

Na het afzetten en het huisarrest van de landmachtcommandant luitenant-generaal Mena, afgelopen weekeinde, heeft de Spaanse rechterlijke macht zich gemengd in het politieke debat over de toekomst van de nieuwe bevoegdheden voor de Catalaanse regio. De president van het Hooggerechtshof, Francisco José Hernando, protesteerde gisteren tegen de mogelijke verplichting voor rechters in die regio om de Catalaanse taal te kennen.

De regering onthief Mena uit zijn functie en legde hem huisarrest op, nadat hij vorige week vrijdag in een officiële toespraak had gewaarschuwd dat het leger in moet grijpen als het nieuwe statuut de grondwet schendt.

De conservatieve oppositieleider Mariano Rajoy beschuldigde de regering er maandag van met de onderhandelingen over het Catalaanse statuut de onrust te hebben aangewakkerd. De conservatieven vrezen dat verdere autonomie van de regio de eenheid van de Spaanse staat bedreigt. Andere partijen beschuldigen de rechtse oppositie van een antidemocratische houding door niet ronduit de politieke bemoeienis van de legercommandant te veroordelen.

Een vijftigtal gepensioneerde officieren, onder wie oud-generaals, heeft per open brief hun solidariteit betuigd met Mena.