Vogelgriep kan economie schaden

De verkopen van Tamiflu, momenteel het enige effectieve medicijn tegen de vogelgriep, zijn de pan uit gerezen. En de aandelen van het Zwitserse farmacieconcern Roche, dat het antivirale geneesmiddel produceert, hebben onlangs een recordhoogte bereikt. Afgezien daarvan zijn de markten tot nu toe immuun gebleken voor paniek over de vogelgriep.

Misschien is dat niet zo verrassend. Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat de vogelgriep kan worden doorgegeven van mens tot mens. De 42 personen die de ziekte in Turkije hebben opgelopen, zouden allemaal in aanraking zijn geweest met geïnfecteerd pluimvee. Bovendien weet niemand hoe dodelijk de ziekte zal zijn en wanneer zij zal overspringen op mensen. Tot dusver heeft de ziekte 77 van de 157 mensen die erdoor zijn besmet, gedood. Maar virologen verwachten dat de variant die van mens tot mens kan worden doorgegeven, minder dodelijk zal zijn.

De Britse regering verwacht bijvoorbeeld dat in een epidemie 50.000 personen zullen omkomen, tegen 12.000 doden door de griep in een “normaal' jaar. In het zwartste scenario sterven 700.000 mensen, oftewel 1 procent van de bevolking die in 1918 stierf als gevolg van de Spaanse griep. Maar sommige deskundigen voorspellen dat het dodental kan uitkomen op twee miljoen mensen.

Het is deze onzekerheid die de grootste bedreiging vormt. De Britse regering schat dat 8 procent van de beroepsbevolking op een willekeurig moment ziek thuis zal zitten, hetgeen neerkomt op een totaal van 25 procent voor de hele pandemie van drie maanden. Maar het risico is groot dat veel mensen thuis zullen blijven om hun gezinsleden te verzorgen, terwijl anderen zullen weigeren per bus of trein te reizen. Zakenbank HSBC denkt dat de helft van zijn personeel afwezig zal zijn op het toppunt van een pandemie. Dat zou wel eens een nauwkeuriger schatting kunnen blijken.

De minimale ontwrichting die een pandemie zal veroorzaken, is de schade voor de economische groei. En in landen met bijzonder hoge schulden van de huishoudens, zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, kunnen de economische gevolgen zwaarder zijn. Beleggers doen er goed aan de verspreiding van deze ziekte in de gaten te houden. De vogelgriep is niet alleen een bedreiging voor de gezondheid.

Voor meer commentaar uit Londen:www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Simon Nixon