“Vliegtuig is geen speelgoed van elite'

De reputatie van het vice-presidentschap in Zuid-Afrika kon best een impuls gebruiken na alle schandalen rond Jacob Zuma, die in juni vorig jaar werd ontslagen wegens vermeende corruptie en inmiddels ook wordt verdacht van verkrachting. Maar het blazoen van zijn opvolgster, Phumzile MlamboNgcuka, is ruim een half jaar na haar aantreden ook niet smetteloos meer.

Mlambo-Ngcuka zou zich de afgelopen feestdagen samen met man en kinderen voor een korte vakantie naar de Verenigde Arabische Emiraten hebben laten vliegen in een vliegtuig van de Zuid-Afrikaanse luchtmacht. Kosten voor de Zuid-Afrikaanse belastingbetaler: 400.000 rand (55.000 euro). Zo berekende de Afrikaner krant Beeld die het nieuws onder de kop “Peperduur pretvlug' als eerste meldde.

De blanke oppositie spelt die krant en zegt, voor het eerst in het nieuwe jaar, “buiten zichzelf“ te zijn van woede. “Onzinnige uitgaven als deze zijn een belediging voor de miljoenen mensen in Zuid-Afrika die in schrijnende armoede leven“, zegt de Democratische Alliantie (DA) in een verklaring. Het vliegtuig “is geen staatsspeelgoed voor het amusement van de politieke elite“. De DA eist dat de vice-president zelf voor de kosten van de vlucht opdraait.

De Falcon 900 die Mlambo-Ngcuka naar Abu Dhabi en Dubai bracht, is een vliegtuig dat volgens de letter van de wet gebruikt mag worden op “officiële zakenreizen“. Het toestel staat doorgaans ter beschikking van president Thabo Mbeki. Maar volgens de woordvoerder van de vice-president is het ook de verantwoordelijkheid van de luchtmacht om “de vice-president te beschermen, ook op onofficiële reizen“.

Toen Jacob Zuma nog vice-president was zou hij de luchtmacht wekelijks hebben beziggehouden met vluchten van Johannesburg en Kaapstad naar zijn geboortedorp in KwaZulu Natal. Kosten alleen alleen al in 2005: 1,5 miljoen euro.

Jacob Zuma wordt sinds zijn ontslag overigens nog steeds beveiligd door lijfwachten die worden betaald door de Zuid-Afrikaanse staat. Die bodyguards joegen zes maanden geleden met getrokken machinegeweren de agenten weg van de speciale politie-eenheid die het huis van Zuma wilden doorzoeken. Ze hadden opdracht gekregen om te zoeken naar bewijs in de corruptiezaak die tegen de vice-president aanhangig was gemaakt.