Vier gewonden bij gasexplosie in Utrecht

Bij een gasexplosie in een Utrechts winkelcentrum zijn gistermiddag vier gewonden gevallen. Een meisje van twaalf jaar raakte ernstig gewond. Drie gewonden moesten naar het ziekenhuis. Het meisje ligt nog op de intensive care, de twee anderen zijn weer thuis.

Gas ontploffing in lege drogisterij. Winkelcentrum Overkapel, Utrecht. 10-01-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

De explosie vond plaats om half twee in een leegstaande drogisterij in winkelcentrum Overkapel aan de Wolgadreef in de wijk Overvecht. De klap veroorzaakte zoveel schade dat brandweer en politie het pand wegens instortingsgevaar niet meer konden betreden. Over een lengte van enkele tientallen meters waren de puien weggeblazen. Het winkelcentrum is voorlopig gesloten.

Even daarvoor hadden medewerkers van het energiebedrijf Eneco vlak buiten de ontplofte winkel een gaslek onder de stoep gerepareerd. Of dit lek buiten in verband staat met de explosie binnen, is nog niet duidelijk.

Het lek was ontstaan door boringen die plaatsvinden in verband met de sloop van het oude winkelcentrum in de wijk Overvecht. Daarbij was een gasleiding geraakt. Een van de medewerkers van Eneco raakte licht gewond.

Bij grondwerkzaamheden kunnen aannemers informatie over de ligging van kabels en leidingen opvragen bij het Kabels en Leidingen Informatiecentrum, maar ze zijn hiertoe niet verplicht. In 2003 bleek al dat de informatie over de precieze ligging van kabels en leidingen niet altijd even accuraat is.

Uit onderzoek in 2004 in opdracht van het ministerie van Economische Zaken bleek dat er jaarlijks bij 200.000 graafwerkzaamheden zo'n 20.000 incidenten zijn met de 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen die onder de grond liggen. De geschatte economische schade van de incidenten is jaarlijks zo'n 120 miljoen euro.