Via Oostenrijk terug in Nederlandse ploeg

Volleyballer Nico Freriks (24) hoopt in Oostenrijk de spelverdeler te worden die bondscoach Harry Brokking zoekt.

rotterdam volleybal foto rien zilvold Kris van der Wel, Albert Cristina en de jarige Allan van de Loo (van links naar rechts) in actie voor Nesselande in het duel met Innsbruck Zilvold, Rien

Rotterdam, 11 jan. - Het plezier om weer even terug te zijn in Nederland, straalde gisteren voor de cruciale Champions-Leaguewedstrijd tegen Nesselande van het gezicht van volleyballer Nico Freriks. Maar na de kansloos verloren partij, gisteravond in het Topsportcentrum in Rotterdam, kwam de topsporter in hem bovendrijven. Hij was ontgoocheld. Reden van zijn teleurstelling was niet alleen de nederlaag tegen Nesselande: 3-0 (25-15, 25-22 en 25-22).

De oorzaak van zijn ongenoegen lag ook in zijn eigen spel tegen de ploeg van oud-international Peter Blangé. “Ik speelde niet goed. Ik liep alleen maar achter de bal aan en daarnaast zijn we compleet weggeserveerd.“

De nederlaag van zijn Oostenrijkse werkgever betekende tevens uitschakeling in de Champions League. Innsbruck bezet de laatste plaats in de poule. Alleen van Nesselande werd thuis gewonnen. Het uitduel tegen Nesselande was voor de 24-jarige Freriks een kwelling, en eigenlijk alleen maar nuttig voor een weerzien met bekenden, het signeren van kladblokjes en voor een gesprek met de Nederlandse pers.

Al tijdens het duel kantelde zijn gemoedstoestand. In de tweede set, toen hij voor de eerste keer werd gewisseld, gooide Freriks een rolletje tape op de grond en schudde hij het hoofd. Na afloop wilde hij doen geloven dat Innsbruck zich in een stijgende lijn bevindt. Zelf moest hij later om die constatering lachen, want van progressie viel gisteren weinig te merken.

“Normaal gesproken moeten mannen als Nico Freriks en Frederic Winters (Canadees, red.) opstaan, want zij hebben ervaring. Ze kwamen er vandaag alleen niet aan te pas“, zei de coach van Innsbruck, de Italiaan Pietro Scarduzio, na afloop.

Scarduzio is een emotionele coach. In de derde set ging hij na een time-out alleen met Freriks in gesprek. Met drukke armgebaren probeerde de Italiaan zijn spelverdeler te overtuigen. Freriks: “Zijn werkwijze is even wennen, maar het bevalt prima.“

Het leven in Oostenrijk is goed voor Freriks. “Ik woon in Innsbruck, een prachtige stad, en ik heb er tot op heden nog geen spijt van gehad. We staan bovenaan in de competitie en bij wedstrijden komen er ongeveer duizend mensen kijken.“ Afgelopen zomer verruilde Freriks Omniworld voor de Oostenrijkse landskampioen en bekerwinnaar. Hij was een van de volleybaltalenten die een buitenlands avontuur verkoos boven zichzelf ontwikkelen in eigen land.

Peter Blangé, coach van Nesselande, bestempelde die gang van zaken vorig week na de wedstrijd in en tegen het Belgische Roeselare als “onbegrijpelijk“. Hij zei toen: “Ga eerst investeren in jezelf, blijf tot je 25ste, 26ste in Nederland, dan ken je alle basisprincipes van het volleybal en ben je rijp voor het buitenland. Ik snapte het spelletje ook pas toen ik dertig was.“

Freriks voelt zich niet aangesproken door de opmerkingen van Blangé. “Omniworld liep leeg, en Nesselande en Dynamo waren al bezet, dus het was voor mij geen optie om in Nederland te blijven“, motiveerde Freriks, die als enige voorwaarde voor zijn transfer naar Innsbruck stelde dat de club zou deelnemen aan de Champions League. “Alleen Italië zag ik niet echt zitten. Daar is de concurrentie onder de spelverdelers zo sterk. In elk ander land wilde ik wel spelen.“

Bondscoach Harry Brokking, gisteren ook aanwezig in Rotterdam, is tevreden over de verrichtingen van de jonge Freriks. Brokking passeerde Freriks voor het WK-kwalificatietoernooi vorige zomer in Bulgarije, dat uitliep op een farce. Nederland wist zich niet te kwalificeren en Freriks werd na vier jaar trouwe dienst even aan de kant gezet. Brokking: “Vroeger kwam Nico goed uit de verf naast spelers als Reinder Nummerdor, Richard Schuil en Mike van de Goor, maar nu verwacht ik dat híj het team bij de hand neemt. Het is goed dat hij op eigen benen is gaan staan. Ik vind dat hij zich goed ontwikkelt.“ De progressie van Freriks is voor Brokking reden hem weer bij het nationale team te betrekken voor het EK-kwalificatietoernooi in juni.

    • Jan Cees Butter