Verkoop Ipod schiet omhoog

De digitale muziekspeler Ipod bezorgt computerbedrijf Apple opnieuw een verkooprecord. In 2005 verkocht Apple wereldwijd 32 miljoen digitale muziekspelers. Circa 14 miljoen daarvan gingen de afgelopen drie maanden over de toonbank.

Het bedrijf draaide in het laatste kwartaal een omzet van 5,7 miljard dollar (4,7 miljard euro). Vorig jaar was dat in dezelfde periode nog 3,5 miljard dollar. De beurswaarde van het bedrijf schoot gisteren met 6 procent omhoog, nadat Apple-directeur Steve Jobs de cijfers tijdens de Mac Expo in San Francisco bekend had gemaakt.

De eerste Ipod kwam in 2001 op de markt als een relatief duur product voor Apple-aanhangers. De doorbraak van de mp3-speler met harde schijf volgde in 2003 toen de Ipod geschikt werd voor aansluiting op Windows-computers - een veel grotere doelgroep dan Apple-gebruikers.

Apple maakte van de Ipod een lifestyle-product, dat inmiddels massaal wordt gekopieerd. Ondanks groeiende concurrentie blijft de Ipod, inmiddels opgewaardeerd tot videospeler, dominant in de markt voor mp3-spelers met harde schijf. Er is zelfs al een retro-trend: oude Ipods van de eerste generatie worden op internetveilingsite Ebay als verzamelobject verhandeld.

Het succes van de Ipod zorgt ook voor records in Apple's Itunes-webwinkel, waar muziek en inmiddels ook tv-programma's worden verkocht. Per maand verkoopt de webwinkel circa 3 miljoen liedjes. Itunes heeft 83 procent van de wereldwijde legale downloadmarkt in handen.

Als computerfabrikant groeit Apple minder snel. Het bedrijf hoopt door het Ipod-succes de verkoop van Mac-computers te stimuleren. De komst van goedkope Mac-computers met Intel-processoren moet het marktaandeel vergroten.