Televisie Voorkeur

Actualiteiten

Netwerk. Aandacht voor de familiegeschiedenis van een van de eerste gastarbeiders in Nederland. In de jaren zestig kwamen Ahmed Alouani als lasser en Drissia Alouani als verpleegster naar ons land. Het gezin groeide naar zes kinderen en inmiddels zes kleinkinderen. Die allemaal in Nederland wonen en werken. Maar nu, na 40 jaar, moeten de hoogbejaarde stichters van het gezin Nederland verlaten. En niemand begrijpt waarom. En een reportage uit Turkije over de uitbraak van de vogelgriep. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportage uit Istanbul over de problemen met de Turkse vogelgriep en opnieuw aandacht voor de omstreden missie van Nederlandse militairen naar de provincie Uruzgan in Afghanistan. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Werk zat?! Derde aflevering van een serie waarin coach Joop Alberda acht mensen begeleidt naar een nieuwe carrière. Vanavond o.a. met de 50-jarige werkloze Dee, die directeur was van een machinefabriek en graag weer aan de slag wil en de 22-jarige rolstoelpatiënt Nick, die als verkoper wil gaan werken in een computerwinkel. Ned.3, 19.55-20.25u.

Apes in danger: Gorilla. Slot van een drieluik over bedreigde apensoorten behandelt vanavond de gorilla. Ruim 80 procent van de totale gorillapopulatie op aarde bevindt zich in Kahuzi Biega in Congo. De VN hebben de handen vol aan het beschermen van gorilla's in dit gebied, die worden bedreigd door zwaarbewapende stropers. BBC2, 20.30-21.00u.

Gewoon ongewoon. Portret van vier autistische kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. We zien hoe ze geneigd zijn om zich terug te trekken in een soort dwangmatige cocon en hoe elke verstoring van hun zelfgekozen geestelijke isolement kan leiden tot angst, woede en agressie. België 2 (Canvas), 20.45-21.40u.

Natural world: Penguins of the Antarctic. De pinguïns van Antarctica proberen de dodelijke kou te overleven. Sommige dieren gebruiken hun vetreserves hiervoor en andere trekken naar het noorden in de winter. BBC2, 21.00-21.50u.

ARD-exclusiv: 30 Stunden Härteprüfung. Kapitein Marcus is een van de weinige testkapiteins in Duitsland. Iedere keer als er een nieuw vrachtschip wordt opgeleverd moet het schip getest worden op open zee. De kapitein en zijn bemanning worden gevolgd op een testvaart van ongeveer dertig uur op de Oostzee. ARD, 21.45-22.15u.

When Satan comes to town. Over de gebeurtenissen in het plaatsje Rochdale begin jaren '90. Zestien kinderen uit één wijk werden bij hun ouders weggehaald omdat er seksueel misbruik door een sekte van duivelaanbidders werd vermoed. Dit alles is nooit bewezen, maar de gevolgen voor de betrokkenen waren enorm. BBC1, 22.00-23.00u.

Joachim Bublath: Biokrieg. Wetenschappelijk magazine met vanavond de werking van virussen en gevaarlijke biowapens. ZDF, 22.15-22.45u.

Move Your Ass. Jongerenprogramma waarin vanavond vredesactivist Mark op “burgerinspectie' naar de kernwapens in Volkel in Noord-Brabant gaat. Mark, die al elf keer eerder op nachtelijke burgerinspectie ging en tevens elf keer werd opgepakt, neemt de tv-ploeg mee. Al sinds de jaren zestig worden op deze basis kernwapens opgeslagen. Verder een reportage over profvoetballer en vluchteling Elvis, die zijn droom werkelijkheid ziet worden. Ned.3, 23.20-23.50u.

Bob Geldof in Afrika: Slaven en sentiment. Tweede deel van een serie waarin zanger Bob Geldof zich inzet voor Afrika. Al jarenlang bindt hij de strijd aan met de honger en armoede op dat continent. Afgelopen jaar maakte hij een reis door Afrika om door te dringen tot het dagelijks leven. Hij ontmoet diplomaten en wereldleiders om ze te spreken over voedselproblematiek. Met zijn chauffeur Ossie trekt Geldof in een oude Peugeot langs de kust van West-Afrika. Ned.3, 23.50-0.25u.

Praatprogramma

De Wereld draait door. Gesprek met Paulien van Vlaanderen en Yolanda Klooster, die allebei een zoon hebben die mogelijk wordt uitgezonden naar Afghanistan. De bezorgde moeders zijn fel tegen deze missie. Verder cabaretier Jeroen van Merwijk over zijn nieuwe theatershow en hoe het verder moet met de Nederlandse televisie. Ned.3, 19.00-19.55u.

amusement

De nationale IQ-test. Live programma, waarin kandidaten in de studio en thuis via internet of sms de kans krijgen om zelf hun IQ te testen. Bekend en onbekend Nederland buigt zich weer over de test die vertelt hoe het gesteld is met je intelligentie. In de studio wordt het IQ van o.a. soapacteur Chris Tates, acteur Horace Cohen, orang-oetang Sandy, rolstoeltenniskampioene Esther Vergeer, tenor Ernst Daniel Smit, advocaat Prem Radhakishun, uitvinders, blowers en quiztoeristen getest. Ned.2, 20.30-22.25u.

Jiskefet. Tweede deel van de herhaling over het bejaardentehuis Sint Hubertusberg waarin Kees Prins, Herman Koch en Michiel Romeyn op absurdistisch realistische wijze het bejaardenleven tonen. Ned.3, 22.45-23.20u.