Televisie Film van de Dag

Batman Returns. In zijn tweede Batman-film laat regisseur Tim Burton de stripheld in zijn waarde, hanteert hij het idioom van de stripverhalen en blijft trouw aan zijn eigen obsessies: Batman (Michael Keaton), de Pinguïn (Danny DeVito) en Catwoman (Michelle Pfeiffer) delen dezelfde, intense eenzaamheid. In het superieure vervolg op Batman toont Burton ons Gotham City in al zijn helse somberheid. Het stadsbestuur is corrupt, de milieuvervuiling niet meer te stuiten en Batman kan het aantal criminele daden bijna niet meer bijbenen. Net als eerdere Burton-helden als Edward Scissorhands en Beetlejuice is Batman een loner, een eenzaam mens die zijn identiteit ontleend aan een alter ego. De schurken Pinguïn en Catwoman delen het scherm met de megamiljardair Max Shreck (gemodelleerd naar Max Schreck, de acteur die Nosferatu speelde), een in en in slecht mens. (Tim Burton, 1992, VS), Veronica, 20.30-22.55u.

    • André Waardenburg