“Svyato' maakt Best of IDFA Tour al de moeite waard

Het International Documentary Festival Amsterdam stuurt, een paar maanden na het festival zelf, de bekroonde films van de laatste editie op tournee. Dit jaar toeren door het land: La casa de mi abuela van de Spanjaard Adán Aliaga (winnaar van de Joris Ivens Award, onder de Engelse titel My Grandmother's House), Sisters in Law van Kim Longinotto en Florence Ayisi (openingsfilm, meest bezochte film en winnaar van de publieksprijs) en Svyato van Viktor Kossakovsky, de winnaar van de Zilveren Wolf. Samen goed voor bijna vier uur film, of liever: video.

Vooral de kortste van deze films, de drie kwartier durende Svyato van Kossakovsky maakt een bezoek aan dit programma waard. Sisters in Law is een bitterzoete, heftige maar toch optimistische film over de praktijk van twee vrouwelijke magistraten in Kameroen die vrouwen helpen te ontsnappen aan de gesel van huiselijk geweld. My Grandmother's House biedt een kinderlijke kijk op het eenvoudige leven in een industriestadje. De regisseur volgt de zesjarige Marina die door haar oma wordt opgevangen omdat haar ouders moeten werken. De film draait om het contrast van het kind en de oude vrouw en is daarin nogal opzichtig naïef vormgegeven.

Svyato is een poëtisch, maar juist helemaal niet zoetig filmdocument. De titelrol is voor het tweejarig zoontje van de regisseur, dat voor het eerst zichzelf in een spiegel ziet. Kossakovsky heeft dit experiment met zijn kind zorgvuldig voorbereid. Het jochie had volgens hem nooit eerder een spiegel gezien en reageert navenant enthousiast, Narcissus in de kinderkamer. Het is van een filmische subtiliteit die je zelden in de bioscoop ziet en het is ook nog eens uitermate toegankelijk door het onderwerp. Drie kwartier - ze vliegen als in een droom voorbij.

The Best of IDFA on Tour. My Grandmother's House van Adán Aliaga; Sisters in Law van Kim Longinotto en Florence Ayisi; Svyato van Viktor Kossakovsky. Filmhuis, Leeuwarden, 14 jan. , daarna nog in acht steden. Inl. www.idfa.nl

    • Bas Blokker