Singapore bluft haven van Dubai af

Het Singaporese staatshavenbedrijf PSA heeft een bod van 5,1 miljard euro gedaan op de containerterminals van het Britse P&O. PSO troeft daarmee Dubai af, dat eind vorig jaar 4,78 miljard euro voor P&O over had.

Wanneer de deal tussen P&O en PSA en zijn beslag krijgt, ontstaat het grootste containeroverslagbedrijf ter wereld. Momenteel is PSA qua omvang het tweede containeroverslagbedrijf in de wereld, terwijl P&O de vierde plaats inneemt. Hutchison Whampoa uit Hongkong, het grootste containeroverslagconcern in de Rotterdamse haven, is wereldwijd de grootste. Het Deense Maersk neemt in de containeroverslag de derde plaats is.

Eind vorig jaar mengde ook de haven van Dubai zich in de strijd. Het fors investerende oliestaatje wilde in één klap zijn havenbedrijf Dubai Ports op de kaart zetten met een miljardenbod op de havenactiviteiten van P&O.

De grote containerrederijen in de wereld waren wel blij met het bod van Dubai Ports, want zij bekijken met argusogen de snel toenemende schaalgrootte in de containeroverslag die tot prijsdruk leidt.

Om die reden beschikt de grootste containerrederij ter wereld, het Deense Maersk, overal ter wereld over haar eigen containerterminals. De Denen profiteren daardoor als enige grote containerrederij optimaal van de synergie tussen scheepvaart en overslag.

Maersk was aanvankelijk ook geïnteresseerd in de terminals van P&O. Maar de Denen, die recentelijk 2,3 miljard euro hebben uitgetrokken voor de overname van rederij P&O Nedlloyd, vonden de prijs voor P&O Ports te hoog.

Ook Hutchison Whampoa hield zich buiten de bieding. PSA ziet Dubai als een grote potentiële concurrent en besloot snel met een tegenbod te komen.

Wanneer P&O zijn terminals verkoopt is er van de roemrijke 150-jarige maritieme traditie van het Britse bedrijf niet veel meer over. De Britse media spreken vol weemoed over de verkwanseling van het Britse industriële erfgoed. Eerder verkocht P&O al de cruisevaart (aan het Amerikaanse Carnival) en de containerrederij P&O Nedlloyd (aan Maersk).