Safin en Nadal zeggen Australian Open af

Marat Safin doet niet mee aan de Open Australische tenniskampioenschappen, die maandag in Melbourne beginnen. De titelverdediger uit Rusland trok zich gisteren terug wegens een knieblessure. Eerder op de dag had Rafael Nadal zich al afgemeld voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Safin deed de afgelopen weken verwoede pogingen om op tijd fit te zijn voor de Australian Open. “Het spijt me zeer dat ik niet in actie kan komen“, verklaarde de 25-jarige Rus vandaag. “Ik heb alles gedaan, maar het is niet gelukt. Wel gaat het met de dag beter, maar goed genoeg is het allemaal nog niet.“

Nadal, de huidige nummer twee van de wereld, zou in Australië als tweede geplaatst zijn. Het Spaanse tennistalent won afgelopen jaar het graveltoernooi van Roland Garros. Op zijn website meldde hij gisteren graag mee te hebben gedaan, maar dat hij de voorkeur geeft aan rust met het oog op de rest van het seizoen. Nadal heeft al geruime tijd last van een sluimerende voetblessure.

Ook bij de vrouwen is sprake van blessureleed. Kim Clijsters, een van de titelkandidates in Melbourne, trok zich vandaag met een heupblessure terug van het voorbereidingstoernooi in Sydney. Clijsters is de voorbije twee jaar geplaagd door blessures. Afgelopen jaar maakte de Belgische haar rentree, en won ze de US Open. “Het ziet er niet goed uit“, zei Clijsters vandaag. “Ik kon vanmorgen amper te trap op.“

Michaëlla Krajicek heeft vandaag de halve eindstrijd bereikt van het toernooi van Hobart. De 17-jarige Nederlandse won in de kwartfinales van de Oekraïense Alona Bondarenko (6-2 en 6-3), en stuit nu op de Amerikaanse Laura Granville.

Raemon Sluiter werd vandaag uitgeschakeld in de tweede ronde van het tennistoernooi van Auckland. De Rotterdammer, in de eerste ronde te sterk voor de Italiaan Daniele Bracciali, verloor in twee sets van David Ferrer: 4-6 en 3-6. De Spanjaard is als tweede geplaatst in Nieuw Zeeland.

Roger Federer leed vandaag een onverwachte nederlaag bij de Kooyong Classic, het invitatietoernooi in Melbourne. De nummer één van de wereld ging in drie sets ten onder tegen Tommy Haas uit Duitsland: 6-3, 4-6 en 4-6. Federer behaalde afgelopen weekeinde zijn eerste toernooizege van het jaar in Doha, ten koste van de Franse tiener Gaël Monfils.

Het relatief grote aantal blessures verontrust de organisatie van de Australian Open enigszins. Vorige week al meldde viervoudig winnaar Andre Agassi (enkelblessure) zich af, gisteren en vandaag volgden Nadal en Safin. Twijfelachtig is ook de deelname van voormalig kampioen Thomas Johansson, die zich deze week wegens een schouderblessure terugtrok van het toernooi in Sydney. Hetzelfde deed vandaag Carlos Moya. De Spanjaard heeft last van zijn heup.

Onduidelijk is vooralsnog of Andy Roddick tijdig hersteld is van zijn rugproblemen. De Amerikaanse hardhitter heeft sinds de strijd om de Masters Cup, medio november, geen wedstrijd meer gespeeld. Vandaag maakte hij zijn rentree bij het invitatietoernooi in Melbourne.

“Je hoeft geen hersenchirurg te zijn om te weten waarom zoveel spelers geblesseerd raken“, grapte Roddick vandaag, in een verwijzing naar de overvolle tenniskalender, die vele toptennissers al jarenlang een doorn in het oog is. Ze krijgen naar eigen zeggen onvoldoende rust, waardoor blessures onvermijdelijk zijn.