Rüger gaat museum Van Gogh leiden

Axel Rüger wordt de nieuwe directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Hij volgt de Brit John Leighton op, die in maart 2006 aan de slag gaat als algemeen directeur van de National Galleries of Scotland.

Rüger zal op 1 april 2006 beginnen bij het Van Gogh Museum.

De Duitse kunsthistoricus Rüger, in 1968 geboren in Dortmund, is sinds 1999 conservator Nederlandse schilderkunst bij de National Gallery in Londen. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteiten van Berlijn en Cambridge, en liep stage in musea in Atlanta, Detroit en Washington. Momenteel werkt hij aan zijn Ph.D aan de Queen's University te Kingston, Canada. Hij verwacht zijn promotie af te ronden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Voor de National Gallery maakte Rüger eerder tentoonstellingen als Vermeer and the Delft School (2001) en Aelbert Cuyp (2002). Hij publiceerde verschillende boeken over Nederlandse kunst, waaronder Vermeer and Painting in Delft (2001) en Collected Opinions. Essays on Netherlandisch Art in Honour of Alfred Bader, Londen (2004). Zijn boek Art in the Making: Rembrandt, geschreven met David Bomford en Ashok Roy, zal later dit jaar verschijnen.

Rüger woonde van 1998 tot 1999 enige tijd in Amsterdam om onderzoek te doen voor zijn dissertatie. In die tijd heeft hij zich de Nederlandse taal eigengemaakt en een Nederlands netwerk opgebouwd.

Het Van Gogh Museum is een van de best bezochte musea in Nederland en staat internationaal in hoog aanzien. De expertise van Axel Rüger betreft met name de Hollandse zeventiende eeuw, terwijl het Van Gogh Museum zich behalve op het werk van Vincent van Gogh voornamelijk richt op de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Maar volgens het museum hoeft dit geen bezwaar te zijn. De voorzitter van de Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum, Ewald Kist, noemt Axel Rüger “een succesvolle, energieke conservator met een internationale reputatie“. Kist: “Zijn expertise in Nederlandse kunst en zijn ervaring in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika zullen hem in Amsterdam zeker helpen.“

De vertrekkend directeur John Leighton, die sinds 1997 het Van Gogh Museum leidde, noemt Axel Rüger “een extreem getalenteerde museumdeskundige met een uitstekende balans tussen artistieke visie en managementkwaliteiten“. Leighton zegt over zijn opvolger: “Hij is een voortreffelijke keuze en ik ben er van overtuigd dat het museum goed zal gedijen onder zijn leiderschap.“

    • Sandra Smallenburg