PSV voorlopig niet verlost van financiële zorgen

PSV kent sportieve hoogtepunten. Maar de financiële resultaten blijven ver achter.

Een primeur. Een voorzitter van een topclub die zijn lot verbindt aan de financiële resultaten van zijn vereniging. Het was voor Rob Westerhof van PSV maandag de manier om aan te geven dat niemand nog heen kan om de financiële sores van de landskampioen, bekerwinnaar en halve-finalist in de Champions League van vorig seizoen. Als de situatie over twee jaar niet is verbeterd, dan vertrekt hij.

Terecht, die harde woorden bij de nieuwjaarsreceptie? Jazeker. Ook al voetbalt PSV de sterren van de hemel, de financiële problemen blijven bestaan. En lijken alleen maar ernstiger te worden. Dat blijkt wel uit het jaarverslag van de club dat gisteren verscheen.

Vorige maand was al bekend geworden dat ook (volgens het jaarverslag) “één van de meest succesrijke voetbaljaargangen uit de historie van PSV“ tot rode cijfers had geleid. Weliswaar leidden de sportieve prestaties tot een hogere omzet (64 miljoen euro uit kaartjes, merchandising, televisierechten), maar tevens tot een fiks verlies van ruim 11 miljoen euro. Een maximale winst is natuurlijk nooit de doelstelling voor een voetbalclub, maar de schuldeisers moeten wel betaald kunnen worden.

Probleem is vooral dat de verliezen structureel zijn: de afgelopen drie seizoenen, waarin twee landskampioenschappen werden behaald, leverden in totaal een verlies op van 31 miljoen euro. Aan de toeschouwers ligt het niet, want gemiddeld komen bijna 30.000 mensen kijken, terwijl de capaciteit van het stadion 35.000 is.

Door die structurele problemen kijkt Westerhof al langere tijd tegen de bodem van de schatkist aan. Het eigen vermogen, de buffer van de club om financiële tegenvallers op te vangen, is immers flink negatief (20 miljoen).

Als de club, net als Ajax een naamloze vennootschap, aan de beurs was genoteerd, dan hadden de aandeelhouders zonder twijfel voor harde maatregelen gepleit. Zeker omdat de club ook nog eens voor 113,5 miljoen euro aan schulden heeft. Een flink deel betreft een hypotheekschuld van het stadion: als een van de weinige clubs is PSV volledig eigenaar van het stadion en vooral de hoge rente (8 procent) aan de banken doet de penningmeester pijn.

Niet alleen de banken lenen geld: uit het jaarverslag blijkt dat ook twee leden van de raad van commissarissen, die toezicht moeten houden op de club, persoonlijk geld in PSV hebben zitten.

Bezuinigingen zijn slechts voor een deel de oplossing: wanneer de club besluit een uitverkoop aan spelers te houden, dan is de kans groot dat bijvoorbeeld de Champions League buiten beeld raakt en die leverde vorig jaar (kaartjes en premies van de UEFA) 21 miljoen euro op, een derde van de omzet. Om sportief op niveau te blijven steekt PSV dit seizoen 11 miljoen euro in nieuwe spelers en wordt 3 miljoen euro in het trainingscomplex De Herdgang geïnvesteerd.

Welke oplossingen zijn er dan voor handen om uit de financiële impasse te komen? Snelle oplossingen zijn er in elk geval niet, zo heeft Westerhof in zijn eerste twee seizoenen bij PSV wel gemerkt. Ruim een jaar geleden lanceerde

hij het plan om een spelersfonds op te zetten: kapitaalkrachtige fans krijgen op die manier de gelegenheid om voor maximaal 500.000 euro in een aantal spelers te steken. Worden die voetballers verkocht, dan gaat een deel van het rendement naar de belegger. Nog maar recentelijk zijn de plannen door de financiële autoriteiten goedgekeurd en kan de club eindelijk het idee aan de man brengen.

Verder heeft Westerhof ooit de mogelijkheid gesuggereerd het stadion te verkopen en huurder te worden, maar dat is in Eindhoven geen populair thema. Los daarvan is nog de vraag of het voor een goede prijs verkocht kan worden: het stadion is schitterend, maar is het ook winstgevend te maken? Dan moeten er heel wat concerten en bedrijfsuitjes worden gehouden.

Veel verwacht de voorzitter van de besprekingen met banken om de financiële lasten naar beneden te krijgen. Ook dat is een zaak van lange adem, al kunnen de nauwe banden met de gemeente en vooral Philips natuurlijk behulpzaam zijn. Die partijen kunnen voor de nodige druk zorgen. Druk die Westerhof ook intern wil zetten door zijn lot te verbinden aan de financiële situatie van de club.

    • Erik van der Walle