Piraterij dupeert bioscopen

In Nederlandse huishoudens vinden jaarlijks in totaal 150 miljoen filmdownloads plaats. Het aantal speelfilms bedraagt daarvan minimaal acht miljoen per maand. Dat zijn vooral nieuwe films die net in de bioscoop of op dvd verschijnen. Daarnaast worden er per jaar vier miljoen zelf gebrande dvd's verkocht met een straatwaarde van 24 miljoen euro. Daarmee is filmpiraterij hét probleem van de filmindustrie. Dat zei Wilco Wolfers, voorzitter van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC) gisteren tijdens de presentatie van de bezoekcijfers in de Nederlandse bioscopen in het afgelopen jaar. Hij wijst filmpiraterij op internet aan als een van de redenen voor de met 11,2 procent gedaalde bezoekersaantallen in 2005. Een andere oorzaak noemt hij het ontbreken van grote succesfilms.

Uit onderzoek van Stichting Brein, de belangrijkste belangenbehartiger van rechten van de entertainment industrie in Nederland, is gebleken dat een groep van twee miljoen hardcore filmdownloaders verantwoordelijk is voor zo'n 100 miljoen filmdownloads per jaar, licht Wolfers desgevraagd toe. “Dit zijn voornamelijk scholieren en studenten in de leeftijd van 12 tot 29 jaar.“ Wolfers: “Daarnaast is Nederland een van de landen ter wereld met de meeste breedbandverbindingen zonder datalimiet. Dat maakt films downloaden relatief eenvoudig.“

Het grootste probleem is de “defecte wetgeving'. Wolfers: .,Jongeren zien het niet als stelen, maar als vinden. Ze praten illegaal gedrag goed met legaal gedrag in de trant van: “Ik koopt toch ook dvd's en ga naar de bioscoop?' Ondertussen doet de overheid niets. Downloaden mag voor eigen gebruik, of een film nu illegaal op het net staat op niet. Dat is vergelijkbaar met de softdrugsproblematiek. Gebruiken mag, verbouwen niet.“ Wolfers vreest dat op den duur de diversiteit van het filmaanbod te lijden zullen hebben onder de piraterij: ,,Daarom is het ook een economische en een culturele kwestie.“

Een veel genoemde oplossing tegen piraterij op internet is het tegen bescheiden betaling beschikbaar stellen van kwalitatief hoogstaande downloads. De Nederlandse filmwereld, verenigd in Filmwereld.net, wil het onderwerp echter eerst op de politieke agenda krijgen. “Hulp van de overheid is nodig voor betere wetgeving en strafrechtelijke acties. Zonder duidelijke criteria voor wat illegaal is, heeft een legaal downloadplatform geen echte kans“, denkt Wolfers. Filmwereld.net zet zich in voor de bescherming van de auteursrechten van de filmbranche.