Palmfruitsoup

Voor 4-5 personen:

700 gram runderschenkel met been

70 gram zoute, lichtgedroogde kabeljauwfilet

1 grote teen knoflook, gepeld

50 gram ui, gepeld

2 gepelde pruimtomaten uit blik

2 verse chilipepertjes

5 1/2 dl bouillon (of gebruik 1 bouillonblokje)

400 gram palmvruchtenpulp uit blik

Soms kookt Ghanese Parel palmfruitsoup voor haar man, die met soep heimwee naar het thuisland stilt. Blikjes met de daarvoor benodigde vruchtenpulp van de oliepalm (Elaeis guineensis) zijn hier verkrijgbaar in Ghanese of andere tropische winkels. De soep bleek dichter bij huis te zijn dan ik vermoedde! De slavenhandel heeft veel op zijn conto staan in de keuken. Bereiding: Snijd het vlees van de mergpijp af en in kleine stukken. Spoel het zout af van de kabeljauwfilet en week de vis kort in ruim water. Snijd knoflook en ui fijn. Maal chilipepers (ontdaan van een deel van de zaadjes) en tomaten fijn in een blender. Doe vlees, mergpijp, ui en knoflook in een ruime soeppan. Laat alles op laag vuur in gesloten pan zweten, onder nu en dan omscheppen, tot het vlees zijn rauwe kleur heeft verloren en er vocht is vrijgekomen. Voeg bouillon toe samen met gepureerde tomaten en chilipepers, de kabeljauw en het palmvruchtenpulp. Breng aan de kook en laat alles 2 1/2 uur heel zachtjes koken in gesloten pan op het allerlaagste vuur, of tot het vlees gaar is. Wegens de zoute vis is er weinig of geen zout nodig in deze soep. Soms vervangt Ghanese Parel de zoute vis door wat garnalenpoeder (eveneens te koop in Ghanese winkels) dat gemaakt wordt van gedroogde en lichtgerookte garnalen. Wie bezwaar heeft tegen de oranjekleurige olie die boven komt drijven, kan vlak voor het serveren een deel daarvan afscheppen (gebruik dit om groentegerechten mee op smaak te brengen). Laat wel een beetje vet op de soep drijven want het houdt de aroma's van de meegekookte groenten vast en verschaft de soep veel smaak. Jaren geleden had ik deze heerlijke soep al eens gegeten, maar wist toen niet waarvan ze was gemaakt. Bij de eerste hap die ik van mijn zelfgemaakte palmvruchtensoep nam, zat ik weer aan een houten tafeltje in een eethuis vol vrachtwagenchauffeurs langs de provinciale weg van Lissabon naar Setúbal. Gelijke smaken op de tong maar andere ambiance. Toen was de Anjerrevolutie net achter de rug en de geest was uit de fles.

Florine Boucher

Morgen: Krokante buideltjes.

    • Florine Boucher