Omvormer van traditioneel telecombedrijf

Eelko Blok (48) wordt operationeel bestuurder van de divisie Vast van telecombedrijf KPN. Blok was eerder in de raad van bestuur van KPN verantwoordelijk voor vaste telefonie en andere diensten die over het vaste net van KPN lopen, zoals breedbandinternet, digitale televisie en ICT-diensten. “De divisie Vast zal de komende jaren een ingrijpende gedaanteverwisseling ondergaan“, zegt Blok. “We moeten onszelf omvormen van een traditioneel telefoniebedrijf naar een brede dienstverlener op het vaste net.“ Tussen nu en 2010 zal KPN`s vaste divisie in omvang gehalveerd worden, een operatie die zo`n 8.000 arbeidsplaatsen kost en die Blok in goede banen moet gaan leiden. Blok trad in 2004 terug als bestuurder omdat het telecomconcern ontdekte dat de divisie Vast, waar hij toen verantwoordelijk voor was, in het verleden ongeoorloofde kortingen had gegeven aan zakelijke klanten. KPN kreeg hiervoor vorig jaar een boete van toezichthouder Opta. Blok hield zich sinds zijn vertrek uit de raad van bestuur bezig met innovatie en strategie van KPN als geheel, wat onder meer leidde tot een vorig jaar maart gepresenteerde nieuwe strategie van KPN-topman Scheepbouwer. “Een aantal concrete projecten die ik zelf mee heb mogen bedenken, ga ik nu ook uitvoeren“, zegt Blok. Als voorbeelden noemt hij Internet Plusbellen (telefonie via internet) en de diensten van het telecomconcern op het gebied van televisie.

personalia@nrc.nl

    • Jochen van Barschot