Nuon steekt 250 mln in gasopslag

Nuon, een van de grootste energiebedrijven van Nederland, gaat twee ondergrondse opslagplaatsen voor gas aanleggen, in Nederland en Duitsland. De bouw vergt een investering van circa 250 miljoen euro.

Dat zegt bestuursvoorzitter Ludo van Halderen van Nuon in een vraaggesprek met deze krant. Tegelijkertijd wil het bedrijf nog dit jaar zijn elektriciteitsproductie in België en Duitsland uitbreiden, door centrales te kopen dan wel zelf te bouwen. Tevens begint Nuon deze maand in Duitsland een reclamecampagne om daar zijn eerste klanten te winnen op de markt van kleinverbruikers - huishoudens en kleine bedrijven.

De plannen passen in de strategie van Nuon om een sterke positie op te bouwen in Nederland, België en Duitsland, nu de Europese energiemarkt wordt geliberaliseerd en er meer concurrentie ontstaat op deze van oudsher monopolistische markt. Nuon richt zich daarbij niet alleen op de levering van gas en stroom, maar ook op het verhandelen ervan, en op aanverwante diensten zoals installatie en reparatie van verwarmingsketels met hoog rendement en energiebeheer van industrieterreinen.

De opslagplaatsen voor gas komen te liggen in het Duitse Epe, vlak over de grens bij Enschede, en in Zuidwending bij Veendam. Nuon wil het gas kopen in Nederland, Noorwegen, Groot-Brittannië en Denemarken. Nu betrekt Nuon nog ruim 90 procent van zijn gas van de Gasunie. “We willen minder afhankelijk worden van dat bedrijf“, zegt Van Halderen. “Te grote afhankelijkheid is niet goed, dat heeft de situatie met Rusland en Oekraïne vorige week wel duidelijk gemaakt.“ Daarbij draaide het Russische staatsbedrijf Gazprom de gastoevoer naar Oekraïne een dag terug, waardoor ook Europa opeens minder gas kreeg.

Van Halderen geeft toe dat er in Europa al veel opslagplaatsen bestaan, maar die worden vooral gebruikt als noodbuffer, om bij te springen als het bijvoorbeeld onverwachts koud wordt. “Wij willen onze opslag vooral inzetten voor de dagelijkse handel“, zegt hij.

Vóór de liberalisering van de Europese energiemarkt lag de meeste gashandel vast in langetermijncontracten. Dat begint nu langzaam te veranderen. Er is in toenemende mate sprake van dagelijkse handel, waarbij energiebedrijven binnen enkele uren in hun behoefte aan gas kunnen voorzien. De liberalisering zorgt er ook voor dat een traditioneel moeilijk toegankelijke markt als die van Duitsland langzaam wordt opengebroken.

Nuon: pagina 17

    • Marcel aan de Brugh