“Nieuws tv bij één redactie'

De redacties van NOVA, Netwerk en Twee Vandaag moeten opgaan in één nieuwe redactie. Dat schrijft NOVA-hoofdredacteur Carel Kuyl op het weblog De Nieuwe Reporter (www.denieuwereporter.nl). Kuyl is zeer somber over de toekomst van de publieke omroep. ,,De positie van de publieke omroep is nog nooit zo beroerd geweest. In Den Haag maar ook in Hilversum werkt men voortvarend aan de verdere sloop van het bestel.“

NOVA, Netwerk en Twee Vandaag staan onder toenemende druk van de overheid, de omroepdirectie en bezuinigingen. Voordat actualiteitenprogramma's verder uitgehold of zelfs afgeschaft worden, kunnen ze beter in elkaar opgaan, zegt Kuyl. ,,Er komt in dat geval één actualiteitenredactie die drie edities maakt. Die edities zijn vanzelfsprekend afgestemd op het profiel van het net. Er komen in dat geval drie uitzendredacties, één hoofdredactie, één productieafdeling en één waarbij regie, de last minute-redacties en research in elkaar worden geschoven.“

Door de bezuinigingen op de publieke omroep kunnen de actualiteitenrubrieken steeds minder aan onderzoeksjournalistiek en buitenlands nieuws doen. Een gefuseerde actualiteitenredactie levert volgens Kuyl een flinke kostenbesparing op zodat daar meer geld in kan worden gestoken.

Een ander voordeel van een gezamenlijke redactie is grotere slagvaardigheid. Er kunnen volgens Kuyl vanuit de nieuwe redactie veel sneller nieuwe initiatieven worden ontplooid zoals een nieuwe actualiteitenrubriek voor een jongere doelgroep.

Of zijn plannen haalbaar zijn, weet Kuyl niet. ,,Het zou jammer zijn als iedereen de hakken in het zand blijft zetten. De omroepen hebben ook niet veel keuze meer. Of we gaan eraan, of we komen zelf met een alternatief.“

Jean Mentens, hoofdredacteur van Twee Vandaag, vreest dat de plannen van Kuyl het einde van de pluriformiteit van de televisiejournalistiek betekenen. ,,Ik juich de discussie toe, maar de situatie bij Twee Vandaag is anders dan bij NOVA en Netwerk.“ Mentens is voor een divers aanbod van nieuwsprogramma's. ,,Voor je het weet ontstaat er een monopolie van de NOS op actualiteiten.“

    • Marie-José Klaver