Nieuwe akte Italiaans bankenschandaal

De Italiaanse verzekeraar Unipol Assicurazioni SpA mag Banca Nazionale di Lavoro (BNL) niet kopen. Want de Italiaanse centrale bank vindt Unipol daar te klein voor.

Het besluit is de zoveelste akte in het bankenschandaal dat Italië al sinds de zomer in de greep houdt en dat deels voortvloeide uit de wens van Antonio Fazio, de inmiddels afgetreden president van de Banca d'Italia, om de Italiaanse banken te beschermen tegen buitenlandse overnames.

Unipol heeft tien dagen om in beroep te gaan tegen de beslissing. Neemt het BNL definitief niet over, dan komt de Spaanse bank BBVA weer in beeld. Deze bank deed in maart al eens een bod van 6,5 miljard euro op BNL, maar trok zich uiteindelijk terug wegens Italiaanse tegenwerking.

De coöperatieve verzekeraar Unipol moest vervolgens een half jaar wachten op het oordeel van de centrale bank over het bod. In die periode werd duidelijk dat Unipol samenwerkte met dezelfde vage onroerendgoedmagnaten en financiers die ook ABN Amro dwarszaten bij hun overname van de bank Antonveneta, en die nu door justitie worden onderzocht.

In september opende justitie ook een onderzoek tegen Giovanni Consorte, de topman van Unipol, wegens het belemmeren van onderzoeksambtenaren en het geven van valse informatie. Op 28 december trad hij af, nadat was gebleken dat hij zich persoonlijk had verrijkt met hulp van de inmiddels gearresteerde Gianpiero Fiorani, ex-president van de Banca Popolare Italiana, de voormalige rivaal van ABN Amro bij de overname van Antonveneta.

De overnamepoging door Unipol heeft ook de vooraanstaande linkse politicus Piero Fassino in moeilijkheden gebracht, omdat hij, zo blijkt uit telefoontaps, de overname toejuichte.