Musical over oud-premier Thatcher

De inhoud van de handtas van de Britse ex-premier Margaret Thatcher zal eindelijk worden onthuld. Dat zeggen de makers van Thatcher: the musical, die volgende maand in première gaat in het Warwick Arts Centre in de universiteitsstad Coventry.

De hoofdpersoon presenteert in de show haar eigen leven, van de grote mijnwerkersstaking uit de jaren tachtig tot en met de strijd om de Falkland-eilanden en haar eerloze aftreden. Alle gebeurtenissen legt ze in haar voordeel uit, aldus de aankondiging, zodat ze zichzelf in de finale kan presenteren als de grootste leider die de geschiedenis ooit heeft gekend.

De songs dragen toepasselijke titels als The Cabinet Shuffle, The Tory Blues en The Grocer's Daughter.

De musical is een productie van het Foursight Theatre, een vrouwengroep die al eerder satirische voorstellingen maakte over de recente Britse historie. Thatcher: the musical gaat op 7 februari in première en wordt eerst vijf avonden gespeeld. Komend najaar maakt de show - gespeeld, gezongen en gedanst door tien vrouwen - een tournee door Engeland. Als de musical een succes wordt, hoopt het Foursight Theatre ten slotte door te dringen tot het commerciële theatercircuit in Londen.

Margaret Thatcher verschijnt nu al in de musicalversie van de film Billy Elliot, op muziek van Elton John, die dezer dagen in Londen een kassucces is. In die show zingen vier stakende mijnwerkers, getooid met rubberen Thatcher-maskers, een nummer waarin ze elke nieuwe dag prijzen omdat die hen weer een dag dichter bij haar dood brengt. De mijnwerkers staakten destijds voor het behoud van hun werkgelegenheid die werd bedreigd door de geplande pirivatisering van de mijnen.