Makkelijker stemmen voor aandeelhouders

Aandeelhouders van beursgenoteerde ondernemingen in de Europese Unie moeten gemakkelijker op afstand kunnen stemmen. Dat vindt de Europese Commissie die daartoe gisteren een voorstel heeft gedaan.

Ongeveer eenderde van het aandelenkapitaal van beursgenoteerde ondernemingen in de EU is in handen van investeerders die niet in het land wonen waarin de vennootschap is geregistreerd. Een voorstel van Europees commissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) moet het voor aandeelhouders eenvoudiger maken om hun rechten over de grenzen uit te oefenen.

Volgens het voorstel moeten algemene vergaderingen een maand van tevoren worden aangekondigd. Informatie over een vergadering dient dan ook via een website beschikbaar te zijn. Aan het stemmen bij volmacht mogen geen “buitensporige administratieve voorwaarden en ongerechtvaardigde beperkingen“ worden gesteld. Aandeelhouders moeten uit meerdere methoden kunnen kiezen om op afstand te stemmen. Ze behoren het recht te hebben om vragen te stellen, ook als ze in een ander land wonen.

Het voorstel moet de rol van aandeelhouders versterken, zei McCreevy gisteren, “en het doen van investeringen in de EU in de hand werken“. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de regeringen van de 25 EU-lidstaten en door het Europees Parlement.