Israël breekt met tv-dominee

De Amerikaanse tv-dominee Pat Robertson heeft het ernstig verbruid in Israël. Het ministerie van Toerisme heeft alle medewerking aan de bouw van een centrum voor christelijk erfgoed aan de rand van het Meer van Tiberias in Galilea ingetrokken.

Op zijn door miljoenen bekeken tv-zender 700 Club TV heeft Robertson verklaard dat God Ariel Sharon heeft gestraft voor de ontruiming van de joodse nederzettingen in de Gazastrook.

Zonder de 50 miljoen dollar van de Israëlische overheid en hulp bij het krijgen van bouwvergunningen loopt het project van Amerikaanse en Europese evangelisten een grote kans te mislukken. “Wij kunnen niet langer met Robertson werken“, aldus Ido Hartuv van het Israëlische ministerie van Toerisme. Minister Avraham Hirchson stond op het punt met Robertson een contract te tekenen voor de bouw van een congrescentrum en een “bijbelse tuin'. Hirchson is een politieke bondgenoot en persoonlijke vriend van premier Sharon.

Volgens Hartuv kan het project, dat ook bedoeld is om meer christelijke toeristen naar Israël te halen, wel doorgaan als het consortium van organisaties Robertson dumpt. Hoewel de presentator van het christelijke tv-station met 23 miljoen kijkers zijn excuses heeft aangeboden, is hij niet langer welkom als deelnemer.

Robertson, die in de jaren '80 een gooi deed naar het Amerikaanse presidentschap en mede-oprichter is van de invloedrijke Christian Coalition, is vaak in Israël. Hij maant president Bush regelmatig harder op te treden tegen de Palestijnen. Hij is een uitgesproken aanhanger van annexatie van de Palestijnse gebieden door Israël. Hij heeft gepleit voor uitzetting van de Arabieren uit de bezette Westelijke Jordaanoever, omdat daar de belangrijkste heilige plaatsen liggen voor christendom en jodendom.

Israël onderhoudt een ongemakkelijke relatie met de christelijke evangelisten en de christelijke zionisten, die in Nederland georganiseerd zijn in Christenen voor Israël. Enerzijds worden deze uitgesproken christenen gezien als echte vrienden van Israël, anderzijds wordt gevreesd dat evangelisten als Robertson het uiteindelijk te doen is om het bekeren van joden.