Hockeyer krijgt zijn zin

Karel Klaver heeft zijn gelijk gehaald bij de internationale hockeybond (FIH). De spits van Bloemendaal en het Nederlands elftal, zelf ooit getroffen door een bal op zijn slaap, drong de afgelopen maanden aan op afschaffing van de als “gevaarlijk' bestempelde lage of Argentijnse forehandslag. Gisteren liet de FIH in een verklaring weten die visie te delen, waardoor scheidsrechters de omstreden techniek voortaan kunnen affluiten.

De lage forehand is een relatief nieuwe slagtechniek waarbij, net als bij de backhandslag, met de zijkant van de stick (op de steel vlak boven de krul) wordt geslagen. Probleem is alleen, aldus Klaver, dat “je die bal wel heel precies moet raken om 'm daar te krijgen waar je wil“. Met als gevolg dat “zeker de minder geoefende hockeyers onvoorspelbare kanonskogels afvuren“.

Op persoonlijke titel schreef de 27-jarige aanvaller afgelopen voorjaar een brief naar de FIH, waarin hij zijn bezwaren uiteen zette. Klaver hoorde een tijdlang niets, waarna hij de druk verder opvoerde en de voltallige Nederlandse ploeg, inclusief bondscoach Roelant Oltmans, in augustus bereid vond om zijn brandbrief te ondertekenen. Vorige maand, tijdens het toernooi om de Champions Trophy in Chennai, schaarden ook de internationals van olympisch kampioen Australië en wereldkampioen Duitsland zich achter de protestactie.

“Ik zie het niet zozeer als een persoonlijke triomf, maar ben wel enorm tevreden“, zei Klaver vanmorgen. “Door de lage forehand “gevaarlijk' te noemen, kunnen de scheidsrechters vanaf nu ingrijpen. Het enige wat voorlopig niet verboden kan worden is het gebruik van de zijkant van de stick. Flatsen (lage, vlakke sleepbeweging, red.) met de forehand is bijvoorbeeld nog altijd toegestaan. Maar goed, dit is een belangrijke stap, waarmee de FIH bewijst ze bereid is om naar de spelers te luisteren. Dat is op zich al redelijk uniek in de sportwereld.“

Een formele aanpassing van de reglementen is nog onderwerp van gesprek. Klaver zegt voorlopig tevreden te zijn, maar ziet nog voldoende ruimte voor verbetering. “Het probleem is en blijft dat er elk jaar weer harder wordt geslagen, vooral dankzij die kunststof sticks. De risico's nemen eerder toe dan af, dus wat dat betreft blijft waakzaamheid geboden.“