Hillegom geeft archief aan Six

HILLEGOM, 11 JAN. - Na ruim een eeuw is er een einde gekomen aan een conflict tussen de gemeente Hillegom en de Amsterdamse familie Six van Hillegom.

Gisteren werd het archief van de ambachtsheerlijkheid Hillegom, dat in 1877 door de familie Six in bruikleen gegeven was aan de gemeente, teruggeschonken aan de Stichting Six. Voorwaarde van de teruggave is dat de Stichting Six digitale kopieën van alle archiefstukken maakt voor het Hillegomse gemeentearchief.

Het gaat om circa tweehonderd archiefnummers uit de periode 1650-1750, variërend van plattegronden en afbeeldingen tot kadasters. “In totaal zijn het vijf- tot zeshonderd stukken die samen ongeveer een meter archiefruimte beslaan“, aldus jonkheer Jan Six, beheerder van de Stichting Six, die vooral bekend staat om haar befaamde kunstcollectie. De Stichting beschikt zelf over zo'n 185 meter archief, waaronder ook een meter met stukken uit Hillegom die teruggaan tot de veertiende eeuw. Het ambachtsrecht van de Heerlijkheid Hillegom is sinds 1722 in handen van de familie Six. Het huidige gemeentehuis van Hillegom is gevestigd in het voormalige buitenverblijf van de familie.

In 1999 trachtte Jan Six de ontbrekende archiefstukken via de rechter op te eisen. Maar de rechtbank wees de vordering af omdat die verjaard was. De bruikleen zou na dertig jaar stilzwijgend in schenking zijn overgegaan. In de kunstwereld deed die uitspraak stof opwaaien. Verzamelaars en musea waren bang dat zij in bruikleen gegeven spullen na dertig jaar niet meer konden opvragen.

Dat het archief van de familie Six nu, na een eeuw van discussies over de eigendomsrechten, eindelijk weer compleet is, is vooral te danken aan de Hillegomse burgemeester Toon Mans.

Bij zijn aantreden in 2003 dreigde Jan Six in hoger beroep te gaan. “Ik wilde niet dat er weer een rechtszaak zou volgen“, aldus burgemeester Mans. “Ook vond ik het belangrijk dat de eeuwenoude relatie tussen Hillegom en de familie Six stand zou houden“. Het overzetten van de stukken op dvd zal naar verwachting ruim twee jaar duren.

    • Sandra Smallenburg