“Gewoon pech met vogelgriep'

Turkse reisorganisaties verkeren in onzekerheid over de vogelgriep. “De regering in Ankara moet optreden, anders hebben we een groot probleem.“

Dansgroepen in vrolijke klederdracht zwieren op de tonen van zwoele Turkse muziek tussen stands en drommen bezoekers. Op de Utrechtse Vakantiebeurs, waar honderden touroperators hun bestemmingen aanprijzen, is Turkije een hit. Turkije is sinds enige jaren dé zonbestemming voor Nederlandse vakantiegangers, op de beurs is een hele vleugel aan het land gewijd. Maar de vogelgriep die in het land is opgedoken, heeft tot lichte paniek geleid onder de reisorganisaties. “Als de Turkse regering niet snel met een goede oplossing komt, hebben we straks een groot probleem“, zegt Kagan Ergül, coördinator bij touroperator Club Voyage. Ergül heeft het aantal boekingen de afgelopen tijd al zien dalen. De vogelgriep is nu nog beperkt tot dat deel van Turkije waar nagenoeg geen vakantiebestemmingen bestaan, maar mocht het “overwaaien' naar de toeristische kusten dan vreest Ergül “een ramp“ voor de toeristensector. Een “voordeel' van de vogelgriep, in vergelijking met andere besmettelijke ziektes zoals sars in 2003, is dat volgens wetenschappers vooralsnog geen menselijke overdracht van het virus plaatsheeft. Ook is het virus nog niet gemuteerd in een menselijke variant, zoals werd gevreesd toen de ziekte vorig jaar in het Verre Oosten de kop op stak. Alleen mensen die intensief met besmet pluimvee in contact komen kunnen de ziekte oplopen.

Bij -ger Tours, een van de grootste touroperators, overheerst voorzichtigheid over de situatie. “De vogelgriep is nog maar net aangetoond, het is nog te vroeg om te zeggen welk effect het zal hebben“, aldus Nina Meier, een manager die is overgekomen van het hoofdkantoor in Hamburg. “Van de geboekte reizen hebben we nog maar twee annuleringen.“ Ook bij -ger Tours is alle hoop gevestigd op de autoriteiten in Ankara.

De Turkse ambassadeur in Nederland, Tacan Ildem, probeert de aanwezigen op de beurs gerust te stellen. “Wij doen alles wat in ons vermogen ligt. We werken samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om de zaak aan te pakken. En verder moeten we hopen dat het werkt. Ik ben op dit moment niet bevreesd voor verdere verspreiding.“ Ildem wijst erop dat het oosten van Turkije in de route van trekvogels ligt. “De vogelgriep had overal op de route kunnen uitbreken, ook in Nederland, de vogels kun je niet tegenhouden. We hebben gewoon pech gehad.“

Kagan Ergül is niet gerust op de goede afloop: “Ik ben bang dat we niet alles te horen krijgen. Onze regering zegt dat er maar een paar gevallen van vogelgriep bestaan, maar wie garandeert mij dat dat waar is? Ankara spreekt lang niet altijd de waarheid.“

Onder de potentiële vakantievierders met bestemming Turkije is niets te merken van ongerustheid. Bij de stand en eetstalletjes is het druk. “Gewoon bij de kippen vandaan blijven“, zegt een bezoekster bij de stand van DTI-Travel, “dan komt alles goed.“

Ambassadeur Ildem zegt dat toeristen zich niet zo makkelijk laten afschrikken. “We hebben ook bomaanslagen gehad in Turkije, maar het had bijna geen effect op de omvang van het toerisme.“

    • Lolke van der Heide