Een zorgzame teamleider

Heel typerend kreeg Wolfgang Paardekooper (38) een kookwekker op de laatste vergadering van het federatiebestuur van Junior Kamer Nederland. Vorig jaar was hij nationaal voorzitter van Junior Kamer, een internationale federatie die de ontwikkeling van jonge ondernemers en managers wil stimuleren.

Portret van Wolfgang Paardekooper. Hij wordt de nieuwe secretary-general van de int. Organisatie JCI. Daarnaast werkt hij bij Ernst & Young. Door Jonathan Vos Vos, Jonathan

Dit jaar wordt hij secretary general van de Europese tak. “De dames van het bestuur hadden voor iedereen een cadeautje gekocht. Ik kreeg een kookwekker, omdat ik soms niet erg snel beslissingen neem. De wekker kan op maximaal 99 minuten ingesteld worden, dus binnen die tijd moet ik alle voors en tegens tegenover elkaar hebben gezet.“

Het kan soms inderdaad lang duren voordat Paardekooper een besluit heeft genomen, zegt Rijn Platteel, die binnen de federatie veel met hem samenwerkte en Paardekooper opvolgt als voorzitter. “Hij weegt alles af“, zegt Platteel. “Hij wil alle kanten van het verhaal horen en pleegt altijd hoor en wederhoor. Wolfgang wil namelijk niemand een haar op zijn hoofd krenken, hij gaat heel omzichtig om met gevoelens.“

Achteraf gezien vindt Paardekooper dat hij inderdaad soms sneller tot een besluit had kunnen komen. “Ik ben een gevoelsmens, maar ook accountant. En de accountant in mij zegt dat ik alles rationeel moet kunnen onderbouwen. Nu weet ik dat ik ook op mijn gevoel mag vertrouwen.“ Het kon in sommige gevallen weken duren voordat Paardekooper de knoop doorhakte. “Ik denk na over de gevoelens van mensen, maar ik vind het ook belangrijk dat mensen mij aardig vinden. Daarom probeer ik ervoor te zorgen dat iedereen achter het besluit staat. Ik wil dat doen door hen te overtuigen met argumenten, niet door mijn positie als voorzitter te gebruiken. Ik ben meer een teamleider dan een leider.“

Paardekooper was, zoals gebruikelijk, 1 jaar voorzitter bij Junior Kamer. Hij was, wat hij gehoord heeft, een populaire voorzitter. “Ik schijn een hoge aaibaarheidsfactor te hebben.“ Nu is hij gevraagd om zich in te zetten voor de organisatie op Europees niveau.

De internationale organisatie heet Junior Chamber International (JCI). JCI heeft in Nederland circa 2.250 leden, in Europa zijn dat er zo'n 35.000 en in de hele wereld is JCI in 120 landen vertegenwoordigd met 200.000 leden. Paardekooper zette zich vorig jaar met drie andere landen al in voor de Europese belangen van JCI. Met deze landen, Zwitserland, België en Engeland, gaat hij nu een sterker Europees netwerk opzetten. Daarnaast is hij partner bij accountantskantoor Ernst & Young.

Dat Paardekooper goed kan luisteren, vindt zijn collega bij Ernst & Young, Pieter Janssens, juist een erg prettige eigenschap. “Ik kan, ook als vriend, alles met hem bespreken. Het liefst onder het genot van een glas wijn. Hij is ook erg attent op het werk. Vorig jaar moest er een collega ontslagen worden. Ik had die beslissing genomen en Wolfgang zei direct dat hij het kenbaar zou maken. Ik was met vakantie. Wolfgang heeft het besluit heel rustig en uitgebreid uitgelegd, aan de desbetreffende collega en aan de groep. Het is typisch Wolfgang om bij zo'n schokkende gebeurtenis even bij mensen binnen te lopen en de kwestie nog eens toe te lichten.“

Het zorgzame aspect herkent ook zijn vrouw, Annemieke de Jong. “Zijn empathisch vermogen is groot. Als ik hem nodig heb, is hij er echt voor me.“ Dat was ook het geval toen hun dochter Sanne zes jaar geleden met een ernstige hartafwijking werd geboren. “Het was een levensbedreigende situatie. Na tien dagen werd ze geopereerd. Wolfgang liet alles vallen en was constant bij ons. Na drie weken mocht ze gelukkig naar huis en een week later ging hij weer naar zijn werk.“

Dat werk betekent veel voor Paardekooper. Het afgelopen jaar was het zeker druk, met twee banen. Hij heeft zich voorgenomen dit jaar weer te gaan sporten en zijn motor Yamaha Diversion 900 uit de schuur te halen. Platteel: “Wolfgang is ontzettend gedreven en nauwkeurig. Bij vergaderingen wil hij bijvoorbeeld alle punten behandelen.“

Die nauwkeurigheid zit hem wel eens in de weg, zegt zijn vrouw. “Hij kan nogal kwaad worden als het niet gaat zoals hij het had bedacht. Toen wij samen in het huis aan het klussen waren, kon hij helemaal uit z'n dak gaan als een gaatje scheef was geboord. Dan schold hij vooral op zichzelf. Hij is een echte controlfreak.“

    • Marleen Luijt