Donner: vreest pirateneilanden

De Nederlandse Antillen hebben de keuze. De eilanden moeten meer werk maken van de rechtshandhaving, of zij worden een “pirateneiland', een vrijhaven waar anarchie heerst.

Dit zei minister Donner (Justitie, CDA) tijdens een lezing in de Universiteit van de Nederlandse Antillen. Donner waarschuwde ervoor dat de Antillen gemakkelijk een vrijhaven worden. “De vrijhaven verwordt tot pirateneiland, van waar men zich tracht te verrijken aan de geordende wereld, en vervalt uiteindelijk in anarchie. Hoe meer een eiland in de geur van criminaliteit en dubieuze praktijken komt te staan, des te eerder en sneller zullen andere landen het verkeer met die landen beperken. Op korte termijn oogt het pirateneiland soms aantrekkelijk, maar het heeft geen toekomst.“

Donner wil dat de Nederlandse en Antilliaanse politie en justitie verregaand gaan samenwerken. Zo moet de procureur-generaal van de Nederlandse Antillen rechtstreeks onder het College van procureurs-generaal vallen. Daardoor wordt dit college volledig verantwoordelijk voor het vervolgen van criminelen op de eilanden.

Volgens de minister zijn de eilanden “kwetsbaar voor criminaliteit in vele vormen, voor politieke instabiliteit in de regio, voor infiltratie, wapensmokkel en toestroom van politieke vluchtelingen.“ Donner zegt zich zorgen te maken over de rechtshandhaving op de Antillen, onder meer omdat de politiek invloed lijkt uit te oefenen op de rechtspraak.

De inwoners van Curaçao en Sint Maarten hebben in een referendum gekozen voor meer zelfstandigheid, onder meer door een status aparte binnen het eilandenrijk te krijgen, zoals Aruba al heeft. Donner waarschuwde voor onvoorziene consequenties: “Vergis u niet. Hoe meer het landsbestuur verzwakt of verdwijnt, des te meer zullen de goede onderlinge tverhoudingen gewaarborgd moeten worden door de rechter. Politieke invloed op die onderlinge verhoudingen zal sterk moeten worden gereduceerd.“