Christianne Stotijn

De Nederlandse alt/mezzo Christianne Stotijn werd op de oudejaarspagina van deze krant genoemd als “doorgebroken in 2005' en haar opgaande lijn zet ze in 2006 gewoon door. Met het prijzengeld van de in 2004 gewonnen Borletti Buitoni Award maakte zij met pianist Joseph Breinl nu een eerste solo-cd, gewijd aan liederen van Schubert, Berg en Wolf. Stotijn heeft een uitgesproken voorkeur voor de duistere kant van de romantische liedkunst, en daarvoor leent haar donkere stem zich meer dan goed. Haar cd heet Phantasien und Traumgestalten , een titel passend bij een lied als Schuberts Erlkönig, waarin ze als kind, vader en als elfenkoning - griezelig omfloerst lispelend overtuigt.

Aan haar timbre en laagste register hoor je dat Stotijn (1977) jong is, en op deze cd verkent ze ook echt de grenzen van haar stem. In het middenregister en op volle kracht is ze vocaal op haar allersterkst. Maar het innemende aan Stotijn is juist dat ze zich daar niet op laat voorstaan, en zich uitsluitend baseert op de tekst. Om die optimaal tot zijn recht te laten komen, neemt ze soms risico's en laat haar stem de diepte induiken.

Er is ook ruimte voor een comfortabele breedte en ingetogenheid, zoals in Alban Bergs Schlafen, Schlafen (uit: Vier Lieder, op.2) en Die Geister am Mummelsee waarin het mompelen der geesten door Breinl luguber roffelig uit de piano tevoorschijn wordt getoverd.

Stotijn nam de liederen op in het Britse Suffolk. “Daar was de “natuurkracht' aanwezig, zodat de “Macht des Gedankens' waar Schuberts Waldesnacht om gaat als vanzelf in ons ontvlamde...!“, zegt ze op haar site.

Mischa Spel

Stotijn/Breinl - Schubert, Berg, Wolf (Onyx 4009).

    • Mischa Spel