Arts: Sharon buiten direct levensgevaar

De Israëlische premier Sharon, die vorige week werd getroffen door zware hersenbloedingen, is buiten onmiddellijk levensgevaar, maar zijn toestand is nog steeds kritiek.

“We bevonden ons aan de rand van de afgrond en zijn daar nu vijf meter van verwijderd“, aldus de chef-anesthesist van het Hadassah-ziekenhuis. Geleidelijk wordt de premier gewekt uit de verdoving. Het zou nog dagen, zelfs weken gaan duren voor duidelijk wordt hoe ernstig beschadigd zijn hersenen zijn. Sharon heeft gereageerd op pijnprikkels door zijn rechterhand, -arm en -been te bewegen en zijn linker hand.

In de regering onder leiding van waarnemend premier Olmert is een conflict ontstaan over de vraag of de Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem op 25 januari mogen stemmen voor de Palestijnse parlementsverkiezingen. Olmert en minister van Defensie Mofaz hebben ingestemd met een Amerikaans compromisvoorstel om de Arabische Oost-Jeruzalemmers te laten stemmen per post. Palestijnse kandidaten, behalve de leden van de moslimfundamentalistische organisatie Hamas, mogen wat Olmert en Mofaz betreft campagne voeren in Oost-Jeruzalem.

De overgebleven Likudministers willen niet instemmen met enig compromis, omdat Hamas deelneemt aan de verkiezingen. Zondag legt Olmert het compromis voor aan de regering. Het is de vraag of de Likudministers niet daarvoor uit de regering stappen.

De VS willen dat de verkiezingen hoe dan ook doorgaan, ook al beschouwen zij Hamas als terroristische organisatie. Zij hopen dat dat Hamas zich, eenmaal deel van het politieke systeem, onder interne druk zal hervormen. Hamas tracht de anti-Israëlische retoriek en zijn handvest te verenigen met een pragmatischer opstelling.

Uit opiniepeilingen blijkt dat de uitschakeling van Sharon geen onmiddellijke invloed heeft op de populariteit van zijn nieuwe partij Kadima. Ook onder Olmert blijft Kadima goed voor 45 zetels, terwijl de Arbeidspartij onder Amir Peretz en Likud onder Benjamin Netanyahu blijven hangen op 18 en 15 zetels.

Volgens de Israëlische media heeft Olmert na onderhandelingen in het bijzijn van een advocaat een akkoord gesloten met Shimon Peres. Peres krijgt alsnog de tweede plaats aangeboden op de Kadimalijst en komt in een eventuele volgende regering van Olmert in aanmerking voor het vice-premierschap. Peres wordt dit jaar 83.