Zwart gat slokt gas heel langzaam op

Rotterdam, 10 jan. Materiaal in het centrale gebied van een sterrenstelsel maakt een enkele reis van 200.000 jaar naar het superzware zwarte gat in de kern, om vervolgens te worden opgeslokt. Dit heeft een internationaal team van astronomen gisteren bekendgemaakt op een bijeenkomst van de AAS (American Astronomical Society) in Washington. Met behulp van de Gemini-telescoop in Chili keek het team naar de spiraalbeweging van gas in het centrum van het sterrenstelsel NGC 1097. Dat bevindt zich op een afstand van 47 miljoen lichtjaar van de aarde, in het sterrenbeeld Oven. Spectroscopische analyse bracht aan het licht dat gas vanuit spiraalarmen op 1000 lichtjaar van het centrum met een snelheid van ruim 50 kilometer per seconde naar het zwarte gat beweegt. De onderzoekers wisten tot op 30 lichtjaar van het zwarte gat in te zoomen, tien keer nauwkeuriger dan voorheen.