Voorzitter PSV verbindt lot aan financiën club

Voorzitter Rob Westerhof verbindt zijn lot aan de financiële situatie bij PSV. Tijdens de nieuwjaarsreceptie noemde hij het gisteren “de hoogste tijd“ voor de voetbalclub om weer winst te maken.

“Als we ook de komende twee jaar in de rode cijfers eindigen, houd ik het voor gezien. Dan heb ik het als voorzitter gewoon heel slecht gedaan.“

PSV kampt ondanks nationale en internationale successen de laatste jaren structureel met tekorten op de begroting: 15 miljoen euro in 2003, 5 miljoen in 2004 en 11 miljoen in 2005. “We zijn geen bedrijf dat winstmaximalisatie dient na te streven“, benadrukte Westerhof na zijn tweede nieuwjaarstoespraak als PSV-voorzitter. “Maar we kunnen niet met verlies blijven draaien. De komende jaren moet de omslag komen. De financiële mentaliteit in alle geledingen van de club is al sterk veranderd, nu moet dat ook in de cijfers tot uitdrukking komen. Anders ben ik weg.“

Voor het lopende seizoen is Westerhof bijna al verzekerd van winstcijfers. Door de verkoop van een parkeerterrein naast het PSV-stadion kan de club eenmalig rekenen op een bedrag van van 8,8 miljoen euro. “Als alles goed gaat, houden we een paar miljoen euro over. Dat komt ook door de verkoop na 1 juli van spelers als Bouma, Lee en Park.“

Westerhof (62) wil PSV echter structureel financieel gezond maken. Een herfinanciering van het stadion moet de rentelasten van de Eindhovense club sterk terugdringen, van 11,5 miljoen naar jaarlijks 3,5 miljoen. “We betalen nu nog 8 procent aan rente. Dat is in de huidige markt veel te veel. Met het bedrag dat we dan verdienen, zouden we elk jaar een Huntelaartje kunnen kopen.“

Ondanks andere geluiden blijft Westerhof er heilig van overtuigd dat Guus Hiddink ook volgend seizoen nog in functie is bij PSV. Eerder had de trainer-coach, die gisteren wegens vakantie in Zuid-Afrika niet bij de receptie was, zelf gezinspeeld op een vertrek.

“Zijn contract bij ons loopt pas in 2007 af. Ik weet dat er aan hem wordt getrokken. Maar ik weet ook dat hij verknocht is aan Nederland en aan PSV. Guus is bovendien al 59 jaar. Hij moet zich afvragen waar hij zijn laatste jaren als trainer-coach wil slijten. Bij PSV denk ik. In geen enkele andere baan krijgt hij de vrijheid die hij bij ons heeft.“

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van AZ maakte voorzitter Dirk Scheringa bekend dat het nieuwe, nog niet afgebouwde stadion van de Alkmaarse club eigenlijk al te klein is. Vanaf komende zomer speelt AZ zijn wedstrijden daar voor maximaal 17.000 toeschouwers. “Er staan zelfs al duizend personen op een wachtlijst. Wanneer er 3.000 of meer mensen op die lijst staan, brengen we een tweede ring aan met een capaciteit van 13.000 tot 15.000 plaatsen. Het totaal komt dan minimaal uit op 30.000.“ Vóór het seizoen 2007-2008 moet de tweede ring in het nieuwe stadion voltooid zijn. (ANP)