Voorman Fassino brengt oppositie Italië in het nauw

Piero Fassino heeft zijn centrum-linkse oppositie in verlegenheid gebracht door de verdenking van belangenverstrengeling op zich te laden. Koren op de molen van premier Berlusconi

Met nog drie maanden tot de Italiaanse parlementsverkiezingen van 9 april heeft premier Silvio Berlusconi een onverwacht nieuwjaarscadeau gekregen van zijn centrumlinkse rivalen die in de peilingen voorstaan.

In de Berlusconi-gezinde krant Il Giornale zijn vorige week telefoontabs gepubliceerd, waaruit blijkt dat Piero Fassino, leider van de grootste linkse partij, de Democraten van Links, banden onderhoudt met de coöperatieve verzekeraar Unipol.

Sinds de onthulling van de telefoontaps woedt in de Italiaanse pers en politiek een discussie over de vraag of Fassino zich als politicus op onoorbare wijze heeft bemoeid met de zakenwereld. Centrum-links wordt beschuldigd van belangenverstrengeling. Iets wat zij altijd Berlusconi aanwrijft.

Fassino toonde zich in het afgetapte gesprek een supporter overname door Unipol, een poging die inmiddels door justitie wordt onderzocht, wegens handel met voorkennis. De leider van de Democraten van Links zei in het gesprek tegen de inmiddels tot aftreden gedwongen Unipol-topman Giovanni Consorte: “Dus dan.... Wij zijn de baas van een bank“. Om zich even later te corrigeren met “Jij bent de baas van een bank. Ik heb er niks mee te maken.“

Unipol wil de Italiaanse Banca Nazionale di Lavoro overnemen, die ook wordt begeerd door de Spaanse bank BBVA. Unipol heeft zijn bod echter gedaan samen met enkele dubieuze onroerendgoedmagnaten. Deze waren ook betrokken bij de overnamestrijd rondom de bank AntonVeneta, die door ABNAmro is gewonnen en die heeft geleid tot de arrestatie van bankiers en het ontslag van Antonio Fazio, de president van de Italiaanse nationale bank.

De onthulling van de telefoontaps is uiteraard koren op de molen van Berlusconi. De premier heeft het nieuws aangegrepen om deze week in vier tv-programma's de aanval te openen op links. Gisteravond sprak hij schande van de vermenging van politiek en zakenleven waaraan de van oorsprong linkse coöperaties zich schuldig maken. Hij presenteerde zich als toonbeeld van correctheid: “Ik ben het voorbeeld van hoe politiek en zaken gescheiden moeten zijn.“

De tot voor kort als onkreukbaar bekend staande Fassino sprak zondag in een interview met de linkse krant la Repubblica van een haatcampagne tegen hem en zijn partij. Hij beklemtoonde dat het niet toevallig is dat de telefoontaps in een aan Berlusconi gelieerde krant zijn gepubliceerd.

Binnen de centrum-linkse coalitie is echter geschrokken gereageerd op de affaire. Nobelprijswinnaar Dario Fo die op dit moment campagne voert voor het burgemeesterschap van Milaan zei: “Ik spreek met veel actieve leden van de Democraten van Links. Ze zijn woedend wegens Unipol. Ze voelen zich verraden en vooral gekrenkt wegens de schaduw die de zaak werpt over de geschiedenis van de coöperatieve beweging.“

Woordvoerders van linkse partijen weerspreken met kracht het verwijt van rechts dat de rijke coöperaties de verkiezingscampagne van de centrum-linkse oppositie op illegale wijze financieren. De centrum-linkse leider Romano Prodi nam het gisteren ook op voor Fassino en sprak van een “campagne van agressie en desinformatie“ van de kant van Berlusconi en diens coalitiegenoten.

Inmiddels is de tegenaanval op Berlusconi geopend. Vandaag schrijven veel Italiaanse kranten over hoe Berlusconi door 1.800 euro aan de fiscus over te maken een belastingschuld van miljoenen euro's zou hebben kunnen saneren. Hij zou daarbij gebruik hebben gemaakt van het generaal pardon op belastingontduiking dat zijn regering in 2003 heeft afgekondigd.

    • Bas Mesters