Vertrekpremie voor Antillianen

Een Antilliaans gezin in Den Helder heeft van de gemeente een reis naar Curaçao betaald gekregen op voorwaarde dat het een aantal jaren niet meer in Nederland komt. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoeksrapport over criminaliteit onder Antillianen in Den Helder.

Het gezin, bestaande uit een vader, moeder en enkele schoolgaande kinderen, is weggegaan omdat de spanningen binnen de Antilliaanse gemeenschap in Den Helder te hoog opliepen door familievetes en ruzies. Een broer van de moeder van het vertrokken gezin werd in 2004 neergeschoten in Den Helder.

Binnen de Antilliaanse gemeenschap wordt de maatregel gezien als een “oprotpremie', aldus het onderzoeksrapport. Een woordvoerder van de gemeente noemde de maatregel vanmorgen een “voorzorgsmaatregel“.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Politieacademie in Apeldoorn, in opdracht van de gemeente Den Helder. De onderzoekers baseren hun bevindingen onder meer op politiegegevens en interviews met Antilliaanse jongeren.

Volgens de gemeente Den Helder was sprake van een “uitzonderlijke situatie“. “Na de moord werd de moeder van het gezin zelf bedreigd. Het gezin had na de moord een sterke behoefte terug te keren naar Curaçao“, zegt de woordvoerder. “Wij hebben de tickets betaald en een paar honderd euro meegegeven.“

Het is onbekend hoe vaak mensen een premie krijgen om Nederland te verlaten. Eerder kreeg in 2000 een Roma-familie in Driebergen een vertrekpremie van zes ton, maar de familie bleef rondzwerven door de provincie Utrecht. De familie moest daarom één ton terugbetalen aan de gemeente.

In Den Helder zijn sinds de jaren negentig problemen met Antillianen, aldus het politierapport. Drugsgebruik, drugshandel, diefstal en sociaal-economische problemen leidden tot spanningen en conflicten tussen Antillianen.

De spanningen bereikten een hoogtepunt in diverse schiet- en steekpartijen in 2003 en 2004. Daarbij vielen drie doden. Diverse media berichtten toen over het bestaan van een “dodenlijst'. De onderzoekers hebben echter nooit aanwijzingen gevonden die het bestaan van zo'n lijst kunnen bevestigen.