Televisie Voorkeur

actualiteiten

Netwerk. Tv-portret van de Staatkundig Gereformeerde Partij en haar fractievoorzitter Bas van der Vlies. Nooit gaf de partij toestemming voor een kijkje in de eigen keuken. De SGP krijgt sinds 1 januari geen subsidie meer omdat de partij vrouwen discrimineert door hun het partijlidmaatschap te ontzeggen. In de uitzending maakt de 63-jarige Van der Vlies bekend dat hij bij de verkiezingen van 2007 weer beschikbaar is als lijsttrekker. Ned,1, 20.30-21.05u.

Nova. Reportage over hoe de reisorganisaties in Nederland omgaan met de in Turkije heersende vogelgriep en aandacht voor de opvattingen van de PvdA over de uitzending van militairen naar het zuiden van Afghanistan. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

De eilanders. Vijfde deel van een serie waarin zeven bewoners van Schiermonnikoog in hun dagelijks leven worden gevolgd. Vanavond met politieagent Klaas die in zijn vrije tijd in het Shantykoor zingt, de dominee die op bezoek gaat bij een terminale vrouw en burgemeester Bert Swart die op werkbezoek gaat naar de vuurtoren. Ned.1. 19.30-20.00u.

Pyramid. Over het mysterie van de grote piramide van Gizeh, het enige van de zeven wereldwonderen dat nog volledig intact is. Met computertechnologie wordt getoond hoe de piramide werd gebouwd. BBC2, 21.00-22.00u.

Hoe? Zo! Tweede aflevering van een show waarin wetenschappelijke vragen worden beantwoord. Vanavond over de vragen of ijsberen veel pinguïns eten; of je met een dominosteentje een mens om kan gooien en wat er gebeurt als je koud water en heet water bij elkaar doet. Ned.1, 21.05-21.45u.

Medische mirakels. Reportages over mensen met zeldzame aandoeningen. De patiënten leven op het randje van de dood en wachten op een kundige dokter die snel en accuraat weet op te treden. Zo worden bij een vrouw lintwormen verwijderd uit haar hoofd, een zwangere vrouw wordt geopereerd omdat de ingewanden van haar baby buiten het lichaam liggen en een man is in zijn gezicht gebeten door een giftige vleesetende plant. RTL7, 21.30-22.30u.

Hunter Hunted: Victims Of Venom. Twee getalenteerde slangenkenners worden gebeten door cobra's. Boonreung Buchan is een legendarische Thaise slangenbezweerder, die een week lang in een glazen box met honderd giftige cobra's leefde zonder gebeten te worden. De andere man is David Weathers en hij trainde slangen met een jongen. Eén aanval haalt het wereldnieuws en de andere is live op video opgenomen. National Geographic, 22.00-23.00u.

Whose Britain is it anyway. Wie “bezit' het gebied dat Groot-Brittannië wordt genoemd eigenlijk? De historie van het koningshuis, aristocraten en landeigenaren wordt onderzocht om antwoord op deze vraag te kunnen geven. BBC2, 22.00-23.30u.

37º: Kreuzberger Nächte. Reportage over de problemen van jonge Turken in de wijk Kreuzberg in Berlijn. De voormalig buurtwerker Neco Celik die tien jaar in de wijk heeft gewoond trekt in deze reportage met hen op en begeleidt ze op hun zoektocht naar werk en identiteit. Kreuzberg is niet vergelijkbaar met een Parijse voorstad waar jeugdigen aan zichzelf zijn overgelaten, maar toch is iedere dag een strijd om te overleven. ZDF. 22.15-22.45u.

De dikste man van Amerika. Portret van Patrick Deuel, een extreem zwaarlijvige man die zich letterlijk dood eet. Met een gewicht van 482 kilo was hij de zwaarste man ter wereld, totdat hij een operatie moest ondergaan om zijn leven redden. Ondanks deze dure behandeling blijft hij zich volvreten, zelfs al weet hij dat zijn vreetbuien eindigen in een jong graf. In de reportage Patricks verhaal en zijn strijd met voedsel. Talpa, 23.05-24.00u.

African Mega Flyover. De echte Indiana Jones, Mike Fay, vliegt van de zuidpunt van Afrika naar de Marokkaanse kust om het continent in kaart te brengen. Hij doorkruist twintig landen, legt meer dan 110.000 km af en neemt 100.000 foto's. National Geographic, 23.00-24.00u.

Vergezicht: Twee erwten op een plankje. Herhaling uit juni 2004 van de documentaire over hoe vrouwen met kleine borsten in een rondborstige wereld kunnen overleven. Tienduizenden vrouwen worstelen met de acceptatie van de grootte van hun borsten. Twee van hen die een borstvergroting overwogen, vertellen hun persoonlijk verhaal en geven antwoord op de vraag of groter altijd beter is. Ned.3, 23.45-0.45u.

Praatprogramma

De Wereld draait door. Aandacht voor de SGP, waarvan de tv-rubriek Netwerk later op de avond een portret uitzendt. Verder een gesprek met de quizmasters Mike Boddé en Thomas van Luyn en Erik van der Hoff van het televisieprogramma Het Blok. Ned.3, 19.00-19.55u.

Het elfde uur. Minister van Defensie Henk Kamp praat over de missie naar Afghanistan waar nog steeds geen duidelijkheid over is. Verder orthopedagoge Marloes Ambagtsheer die in het nieuwe programma Kanjers ouders van pupers begeleidt en Clara Sies van de Voedselbak over over de armoede in Nederland. Ned.1, 22.00-22.45u.

Samenleving

Clubvan100.nl. Onder meer een terugblik op de succesvolle “derde kerstdag' voor daklozen in Amsterdam en publicist en presentator Theodor Holman die een cursus “therapeutisch schrijven' begint. Ook aandacht voor de vooroordelen die de sollicitaties van transseksuelen belemmeren. Ned.3, 19.55-20.25u.