Spontane demonstratie in Schinveld

Voor het gemeentehuis van Onderbanken, waar Schinveld onder valt, is vanochtend een spontane demonstratie begonnen. Ongeveer tachtig mensen doen mee, onder wie twintig activisten van GroenFront!.

Zij eisen het aftreden van waarnemend burgemeester J. Zuidgeest. Er is geen vergunning voor de demonstratie aangevraagd. De demonstranten vertrokken om half een naar het bos om daar de laatste activisten te ondersteunen. Er zitten nog ongeveer twintig actievoerders in zeven boomhutten, die zich verzetten tegen de kap van het bos.

De marechaussee en de politie hebben tot nu toe 62 mensen in de bossen aangehouden. Elf van hen zijn nog opgesloten, omdat ze zich niet konden identificeren. De anderen hebben een boete gekregen van 240 euro, aldus Zuidgeest.

Tijdens een persconferentie gistermiddag bedankte de burgemeester de bevolking van Schinveld voor haar gedrag tijdens de ontruiming en de daarna begonnen kap van 6,5 hectare bos. “Het doet me goed dat zich onder de arrestanten slechts twee mensen uit Schinveld bevinden“, aldus de burgemeester.

De bewoners hebben echter zeer duidelijk gemaakt dat de landelijke overheid volgens hen ten onrechte de kap toestaat. Door deze maatregel kunnen de Awacs-toestellen van de nabij gelegen NAVO-luchtmachtbasis in Geilenkirchen nog lager vliegen. Schinveld en oostelijk Zuid-Limburg hebben al twee decennia veel last van lawaai en luchtvervuiling.

Vanochtend om zes uur hervatten houthakkers hun werk. Gisteren kapten ze anderhalve hectare. Politie en marechaussee zetten enkele uren later de ontruiming van het bos voort. De overgebleven actievoerders van de geweldloze beweging Groenfront! hebben zich aan bomen vastgeketend.

De leden van Groenfront! zitten in boomhutten. Een van hen bevindt zich in een kleine tunnel onder de grond en heeft zijn arm in beton gegoten. Volgens Zuidgeest zijn er bezetters die zich zo grondig hebben vastgeketend en het zo koud hebben dat ze de politie hebben gevraagd hen los te snijden.

Gisteren werd bekendgemaakt dat activisten dekens en eten kregen uitgedeeld van politie en marechaussee, maar Groenfront! spreekt dit tegen. Volgens de organisatie heeft de politie juist voedsel en dekens van de actievoerders afgepakt. Pas na onderhandelingen kregen ze de spullen terug.